Sfanta Liturghie Arhiereasca la Biserica Mantuleasa din Craiova

Numerosi credinciosi craioveni s-au rugat la Sfanta Liturghie, savarsita de IPS Parinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei si Mitropolitul Olteniei, in Biserica Mantuleasa, duminica, 2 februarie, de Praznicul "Intampinarii Domnului”.

Slujba euharistica a fost transmisa in direct de postul regional de televiziune TVR 3 Craiova.

La finalul slujbei religioase, IPS Parinte Irineu a pus la inima credinciosilor cuvant de invatatura, subliniind faptul ca Praznicul Intampinarii Domnului este prezent in Biserica noastra ortodoxa la fiecare Sfanta Liturghie. "De fiecare data spunem impreuna cu Dreptul Simeon: «Acum slobozeste pe robul tau Stapane», si de indata mintea ni se duce la cuvintele ce incheie Marturisirea de credinta ortodoxa, Crezul: «Astept Invierea mortilor si viata veacului ce va sa vie». Tot cu Dreptul Simeon suntem la Sfanta Liturghie atunci cand primim Trupul si Sangele Mantuitorului Hristos, asteptand primirea Domnului spre a fi impreuna cu El in viata vesnica. Asadar, cele doua Sfinte Evanghelii randuite spre a fi citite in aceasta zi la Sfanta Liturghie, vindecarea fiicei femeii cananeence si Intampinarea Domnului de catre Dreptul Simeon, ne sunt prezentate intr-un frumos buchet de invataturi spre bucurie duhovniceasca, spre nadejdea in viata vesnica pe care ne rugam intotdeauna Bunului Dumnezeu sa o dobandim”, a incheiat IPS Irineu.

Biserica Mantuleasa - repere istorice

Biserica Mantuleasa a fost ridicata in jurul anului 1790, avand o forma arhitecturala tipic munteneasca. Sfantul lacas a fost construit pe fundatiile unei biserici de lemn mult mai vechi pe care istoricii o dateaza in jurul anilor 1680, fiind ctitorita de catre Despina Doamna. Biserica avea si un cimitir adiacent, care a existat pana la mijlocul secolului al XIX-lea cand, in timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, cimitirele au fost desfiintate de pe langa biserici. Sfantul lacas a fost restaurat integral la sfarsitul secolului al XIX-lea, cand au fost adaugate turnurile de la intrare si a capatat stilul arhitectural neoclasic, pictura fiind realizata de catre cunoscutul pictor Costache Petrescu. Biserica Mantuleasa este declarata monument istoric, fiind inclusa in lista monumentelor istorice din judetul Dolj. Printre slujitorii bisericii care au marcat istoria Bisericii Mantuleasa amintim pe preotul Ilie Dumitrescu, cel care a refacut biserica in secolul XX, preotul Dimitrie Ciuciu, care a avut de suferit din cauza prigoanei comuniste, si pe preotul prof. Alexie Buzera, cunoscut profesor de muzica bisericeasca.

Incepand cu anul 2011, Biserica Mantuleasa a intrat intr-un amplu proces de restaurare si consolidare in cadrul unui proiect finantat din fonduri europene, sfantul locas fiind resfintit, in urma finalizarii acestor lucrari, in data de 3 noiembrie 2013 de catre IPS Parinte Mitropolit Irineu. (Diac. Gheorghe Cioiu)

Sursa: mitropoliaolteniei.ro

 

.
Pe aceeaşi temă

03 Februarie 2014

Vizualizari: 343

Voteaza:

Sfanta Liturghie Arhiereasca la Biserica Mantuleasa din Craiova 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE