Sfanta Liturghie Arhiereasca la Biserica "Sfantul Nicolae” - Brandusa

Credinciosii din parohia craioveana "Sfantul Nicolae” - Brandusa s-au adunat in numar mare la sfanta biserica pentru a participa la Sfanta Liturghie, oficiata de Inaltpreasfintitul Parinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei si Mitropolitul Olteniei, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi.

In cuvantul de invatatura, rostit la finele slujbei, Mitropolitul Olteniei a talcuit intelesurile duhovnicesti desprinse din Sfanta Evanghelie de la Matei (15, 31-46). ). „Din Evanghelia ce s-a citit astazi la Sfanta Liturghie intelegem ca daca facem o fapta buna in sprijinul semenului nostru aflat in necaz si suferinta, facem voia lui Dumnezeu. Sa nu cautam la fata celui ce are nevoie de noi, sa nu-l judecam, ci sa-i facem bine daca avem posibilitatea pentru ca astfel iI facem bine lui Dumnezeu. Nimeni nu-si va pierde plata sa, ne asigura Mantuitorul Iisus Hristos. Şi pentru un pahar de apa ne rasplateste Dumnezeu daca vede in acest gest dragostea noastra, asa cum ne si spune: «Intru aceasta vor cunoaste toti ca sunteti ucenicii Mei, daca veti avea dragoste unii fata de altii» (Ioan 13, 35). Rezulta de aici ca faptele milosteniei sufletesti si trupesti sunt o consecinta a iubirii fata de Dumnezeu si fata de aproapele nostru. Asadar, sa ne infricosam de aceasta zi a Judecatii de Apoi, dar in acelasi timp sa avem nadejde in mila lui Dumnezeu, pentru ca «cele ce sunt cu neputinta la oameni sunt cu putinta la Dumnezeu» (Luca 18, 27) . De aceea, este necesar ca Postul care ne sta inainte sa ne fie scara spre cer care sa ne duca la Invierea noastra a tuturor, atunci cand vom fi intampinati de cuvintele Mantuitorului Iisus Hristos: «Bine, sluga buna si credincioasa, peste putine ai fost credincioasa, peste multe te voi pune; intra intru bucuria Domnului tau» (Matei 25, 23)”, a spus IPS Irineu.

Momentele liturgice ale zilei au fost completate de hirotonia intru diacon a tanarului teolog Adrian Elen Dogariu, pe seama Parohiei Amarastii de Jos I, Protoieria Craiova Sud, judetul Dolj si de savarsirea Tainei Sfantului Botez pentru cel de-al treilea copil (Mihai – Nectarie) al parintelui Marcel Radut Seliste, preot slujitor la Paraclisul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta din Craiova.

Biserica Brandusa – repere istorice

Biserica “Sfantul Nicolae - Brandusa” a fost construita in anul 1793, pe locul unei biserici mai vechi construite din lemn. Este construita din zid de caramida subtire, in forma de corabie (nava), spre est in semicerc, iar spre vest cu pridvor deschis sustinut de patru stalpi rotunzi de caramida. Nu are turle, fiind singura biserica din Craiova construita in acest stil. Situata pe strada Brandusa, biserica este cunoscuta indeosebi sub denumirea de „Brandusa” dupa numele unia dintre cele mai vechi cartiere ale Craiovei. In urma unor lucrari de renovare si consolidare, sfantul locas a fost resfintit pentru prima data in anul 1855 de catre Sfantul Ierarh Calinic, pe atunci Episcop al Ramnicului – Noului Severin. De-a lungul anilor biserica a suferit mai multe reparatii, ultima avand loc in timpul vrednicului de pomenire mitropolit Nestor Vornicescu al Olteniei, care a resfintit-o la 3 iulie 1991, cand biserica a primit ca dar si hramul „Toti Sfintii”. Ultimii doi clerici care au ostenit la altarul Bisericii Brandusa au fost preotul Vasile Carstea, din 26 octombrie 1974 pana la 1 septembrie 2003, si actualul preot paroh, Gabriel Sorescu, instalat la data de 1 octombrie 2003.



Sursa: mitropoliaolteniei.ro

.

25 Februarie 2014

Vizualizari: 797

Voteaza:

Sfanta Liturghie Arhiereasca la Biserica "Sfantul Nicolae” - Brandusa 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE