Sfanta Liturghie Arhiereasca la Schitul Prodromu

In Duminica a XIII-a dupa Rusalii, cu ocazia hramului Paraclisului Sfantul Ioan Botezatorul, Inaintemergatorul Domnului (potrivit calendarului iulian), in Schitul Prodromu din Muntele Athos a fost oficiata Sfanta Liturghie Arhiereasca de catre Inaltpreasfintitul Parinte Chiril, Mitropolit al Kifisiei, Amarusiu si Oropu, impreuna cu un sobor de preoti si diaconi. Delegatia care l-a insotit pe Inaltpresfintitul Kiril a fost condusa de Parintele Hristos Kyriakopoulos, protosinghel al Mitropoliei Kifisiei.

Paraclisul Sfantului Ioan Botezatorul, care dainuieste si azi, langa gradina schitului, de mai multe ori refacut, este atestat la anul 1754, cand "a fost reinnoit de monahul Iosif Hiotul", dupa cum aflam dintr-o inscriptie de pe peretele sudic, dar probabil datand inca din secolul anterior. De la acest paraclis se trage si numele schitului, iar icoana facatoare de minuni a Botezatorului, care cu privirea sa incruntata i-a izgonit pe turci din zona, la anul 1821, este cea mai veche dintre icoanele ocrotitoare ale obstii.

Schitul romanesc Prodromu a fost intemeiat in anul 1820, sub arhipastorirea Mitropolitului Veniamin Costachi al Moldovei. Din punct de vedere administrativ schitul tine de Manastirea Marea Lavra.

.
Pe aceeaşi temă

22 Ianuarie 2013

Vizualizari: 561

Voteaza:

Sfanta Liturghie Arhiereasca la Schitul Prodromu 3.00 / 5 din 2 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE