Sfanta Lumina de la Ierusalim adusa la malul Marii Negre

Sambata, 18 aprilie, incepand cu ora 23.30, Inaltpreasfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia, pe plaja Modern, Utrenia Invierii in care va da Sfanta Lumina adusa de la Ierusalim. Sfanta Lumina va fi adusa prin amabilitatea Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor cu un avion militar, de la Ierusalim, via Suceava.

La sfarsitul slujbei Invierii, Ierarhul Tomisului va tine un Cuvant Pastoral de Inviere. Apoi, va oficia Sfanta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopala „Sfintii Apostoli Petru si Pavel” din Constanta. Raspunsurile liturgice vor fi date de Corala barbateasca "Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului.

Duminica, 19 aprilie
, incepand cu ora 12.00, la Catedrala Arhiepiscopala IPS Teodosie va savarsi slujba celei de-a doua Invieri in care Sfanta Evanghelie va fi rostita in 12 limbi, dupa numarul apostolilor.
La ora 18.00, credinciosii constanteni sunt asteptati sa ia parte la Concertul pascal ce va avea loc la Casa de Cultura a Sindicatelor.

Despre Sfanta Lumina de la Ierusalim Inaltpreasfintitul Teodosie a afirmat: „Pe noi, crestinii ortodocsi, ne mangaie Mantuitorul Hristos in fiecare an cu aceasta lumina. Coboara din cer sub forma razelor de lumina nematerialnica, aprinde facliile patriarhului ortodox al Ierusalimului, de deasupra Sfantului Mormant. De la intaistatatorul Ierusalimului lumina este data tuturor celor ce tin manunchi de 33 de lumanari in maini, dupa anii vietii Mantuitorului. Aceasta lumina nemateriala, venita din cer, ne confirma ca Hristos a inviat si ca lumina Invierii Sale este neinserata. De aceea, in fiecare an se innoieste si se raspandeste la Ierusalim si din Ierusalim la toata lumea crestina”.

Invierea la Mangalia

Vineri, 17 aprilie, la ora 13.00, Inaltpreasfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va face o vizita pastorala la biserica „Sfintii Mihail si Gavriil” din Mangalia unde va duce, spre inchinare, moastele Sfantului Apostol Andrei. Racla cu sfintele moaste va poposi in Mangalia pana duminica. Tot vineri, la ora 14.00, Ierarhul Tomisului va sfinti altarul unde va fi oficiata Utrenia Invierii, altar aflat pe plaja Prezident.

Sambata, 18 aprilie, incepand cu ora 23.30 si pana la ora 00.00 va avea loc un concert de cantece pascale, sustinut de corul Armonia (din Ardeal), iar la ora 00.00, parintele Iulian Rotaru, protoiereu de Mangalia, va imparti Lumina lui Hristos celor aflati pe plaja Prezident. Raspunsurile liturgice vor fi date de corul Facultatii de Teologie din Constanta.

Dupa Slujba Invierii, fiecare credincios va merge la biserica de care apartine pentru a participa la Sfanta Liturghie.

Moastele Sfantului Gheorghe la Constanta

Miercuri, 22 aprilie, in Saptamana Luminata, vor fi aduse de la biserica din Feredeni-Deleni, din jud. Iasi, moastele Sfantului Mare Mucenic Gheorghe la parohia „Sfantul Gheorghe” din Constanta, cu prilejul hramului, dupa urmatorul program:

MIERCURI 22 APRILIE 2009

- Ora 1230 – Intampinarea Sfintelor Moaste in fata bisericii „Sfintii Ingeri” (Capela Militara) din Constanta si plecarea in procesiune spre biserica „Sfantul Gheorghe”, unde vor fi intampinate in prezenta unei garzi militare si a fanfarei;
- Ora 1330 – Procesiune cu Sfintele Moaste in parohie, pe urmatorul traseu: Str. Bucovinei, B-dul Mamaia – oprire in fata Spitalului Militar, Str. N. Iorga. In timpul procesiunii se va citi Acatistul Sfantului Gheorghe;
- Ora 1530 – Sfantul Maslu;
- Ora 1730 – Vecernia mare, Litie, Acatist;
- Sfanta Biserica va sta deschisa toata noaptea spre inchinare la Sfintele Moaste, cu slujba de priveghere.

JOI 23 APRILIE 2009
- Ora 800 – Utrenia;
- Ora 930 – Sfanta Liturghie Arhiereasca;
- Ora 1200 – Sfintirea Troitei inchinata eroilor patriei.


Miercuri, 22 aprilie, la ora 18.00, Inaltpreasfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Vecernia hramului la biserica „Sfantul Gheorghe” a manastirii Colilia (loc. Colelia, jud. Constanta).

Izvorul Tamaduirii

Joi seara, in ajunul praznicului Izvorului Tamaduirii, Ierarhul Tomisului va savarsi Vecernia la biserica manastirii Crucea din localitatea Crucea, inchinata Sfintei Cruci si Izvorului Tamaduirii, apoi va merge la manastirea Dervent care are si hramul Izvorul Tamaduirii. In biserica manastirii Dervent, la ora 19.00 va avea slujba Privegherii, iar la ora 00.00 Sfantul Maslu, la Izvorul Tamaduirii, din apropierea manastirii, izvor in care Sfantul Apostol Andrei ii boteza pe paganii ce treceau la crestinism.

Vineri, 24 aprilie, incepand cu ora 8.30, vor fi oficiate slujba Acatistului si a Ceasurilor, continuand cu Sfanta Liturghie Arhiereasca. La ora 12.00 va avea loc procesiunea la Izvorul Tamaduirii unde va fi sfintita apa. La ora 18.00, dupa ce Ierarhul Tomisului va intampina, la manastirea Dervent, moastele Sfantului Mare Mucenic Gherghe va fi oficiata slujba Privegherii.

Sambata, 25 aprilie, la ora 8.30, vor avea loc slujba Acatistului, a Ceasurilor, urmate de Sfanta Liturghie Arhiereasca.

Biroul de Presa al Arhiepiscopiei Tomisului

15 Aprilie 2009

Vizualizari: 786

Voteaza:

Sfanta Lumina de la Ierusalim adusa la malul Marii Negre 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE