Sfanta Mare Mucenita Ecaterina

Sfanta Mare Mucenita Ecaterina s-a nascut si a crescut in orasul Alexandria Egiptului. Provenind dintr-o familie de rang inalt, Ecaterina a beneficiat de multe privilegii, a studiat foarte mult, astfel ca, la varsta de 18 ani, era cunoscuta pentru frumusetea si intelepciunea sa.

Fiind destul de greu sa gaseasca pe cineva care sa fie pe placul fiicei sale, mama se hotaraste sa o duca pe Ecaterina la un parinte duhovnicesc ce locuia in afara cetatii. Aici afla Ecaterina despre invatatura crestina, insusindu-si anumite cunostinte despre Mantuitorul Iisus Hristos, iar la finalul discutiei, parintele ii daruieste o icoana a Maicii Domnului cu Pruncul Iisus in brate. In acea vreme, imparatul Maximin Daia (305-314) a venit in Alexandria pentru a afla cati crestini mai sunt, dand porunca sa se jertfeasca zeilor, iar cine refuza era supus chinurilor si ucis. Ecaterina, vazand inselaciunea oamenilor, merge la el pentru a-i vorbi despre lepadarea de zei si despre imbratisarea vietii crestine, spunandu-i: „Cu adevarat, mare rusine este a fi cineva atat de orb si de nebun ca sa se inchine unor uraciuni ca acestea“.

Aparand cu tarie crestinismul, ajunge in fata unui consiliu de cincizeci de filosofi pagani, dintre cei mai iscusiti, care aveau porunca imparateasca sa o determine sa se inchine zeilor. Dar spre mania imparatului, Ecaterina dovedeste desertaciunea zeilor. In urma unei frumoase pledoarii pentru viata crestina, toti filosofii acelei adunari s-au convertit si au indurat apoi moarte martirica. Imparatul Maximin fiind nevoit sa plece a intrerupt judecata Ecaterinei poruncind sa fie intemnitata in continuare. In urma unei vedenii pe care o are imparateasa Augusta, aceasta merge impreuna cu Porfirie, mai marele paznicilor imparatesti si alti doua sute de ostasi in temnita Ecaterinei si, ca urmare a unei discutii, se vor converti toti la credinta crestina.

Astfel, s-a implinit proorocia tinerei care i-a zis imparatului: „Multi din palatele tale vor crede in Hristos Dumnezeu”. Dupa intoarcerea imparatului, Ecaterina este supusa in continuare supliciilor, iar la sfatului lui Hursaden, ea va fi zdrobita de fiarele ascutite a patru roti prinse pe aceeasi osie, in cele din urma primind cununa muceniciei. De aceea, Sfanta Mucenita Ecaterina este reprezentata in icoane tinand in mana o roata. Imparateasa a plans vazand felul cum a patimit Sfanta Ecaterina si marturisind pe Mantuitorul Hristos a fost si ea martirizata. A doua zi, Porfirie si cei doua sute de soldati au fost si ei ucisi deoarece au marturisit credinta in Domnul nostru Iisus Hristos. Moastele Sfintei Mucenite Ecaterina au fost aflate la sfarsitul secolului al VIII-lea intr-o manastire din Muntele Sinai zidita de Imparateasa Elena, mama lui Constantin cel Mare.

Sursa: basilica.ro

.
Pe aceeaşi temă

25 Noiembrie 2013

Vizualizari: 314

Voteaza:

Sfanta Mare Mucenita Ecaterina 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE