Sfanta Mucenita Filofteia, sarbatorita la Cluj-Napoca

Sfanta Mucenita Filofteia este sarbatorita pe 7 decembrie in Biserica Ortodoxa. Sfanta Filofteia a trait in secolul al XIII-lea, in sudul Dunarii, in orasul Tarnovo.

Nu se stie cu exactitate daca provenea din neam de romani sau de bulgari. A fost martirizata la doar 12 ani, ucisa de tatal ei suparat ca Sfanta le dadea mancare sarmanilor. Moastele sale se afla la Curtea de Arges de la sfarsitul secolului al XIV-lea. In 1950, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a decis generalizarea cultului Sfintei Filofteia de la Arges, pomenita pe 7 decembrie.Sfanta Mucenita Filofteia a fost praznuita sambata, 7 decembrie 2013, la Paraclisul Scolii gimnaziale ,,Ion Creanga” din Cluj-Napoca.

Paraclisul unitatii de invatamant, ocrotit de aceasta mare sfanta, si-a serbat pentru prima data hramul, dupa sfintirea locasului de rugaciune. Astfel conducerea scolii, alaturi de dascali, elevi si parinti a participat in aceste zile la un program liturgic special. Vineri seara a fost savarsita slujba Vecerniei cu Litie de catre parintele Petru Bagacian de la Parohia ,,Sfanta Parascheva” din Gherla. Astazi, in ziua hramului, de la ora 9:00 a fost oficiata slujba Utreniei si Sfanta Liturghie in sobor de preoti. S-au adus rugaciuni de multumire lui Dumnezeu, pentru toate binefacerile revarsate asupra elevilor si ostenitorilor acestei scoli. Sfanta Liturghie a fost urmata de o slujba de pomenire pentru profesorii care de-a lungul timpului au trecut la cele vesnice. In incheiere, corul scolii a prezentat un concert de colinde traditionale romanesti, sub indrumarea profesoarei Liliana Farcas. Paraclisul scolii “Ion Creanga” din Cluj-Napoca mai poarta hramul ,,Sfantul Ioan Rusu” si ,,Sfantul Efrem cel Nou”. Locasul de rugaciune a fost amenajat cu sprijinul parintelui Petru Bagacian, alaturi de Consiliul parohiei ,,Sfanta Parascheva” din Gherla. Capela a fost sfintita de IPS Arhiepiscop si Mitropolit Andrei pe data de 14 noiembrie, anul acesta.

Sursa: radiorenasterea.ro

.
Pe aceeaşi temă

07 Decembrie 2013

Vizualizari: 249

Voteaza:

Sfanta Mucenita Filofteia, sarbatorita la Cluj-Napoca 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE