Sfanta Parascheva si Sfantul Maxim - rugatori pentru pelerinii Iasilor

Sarbatoarea cea mare a Sfintei Parascheva se apropie. Duhul Cuvioasei, prezent tot timpul anului pentru cei ce au inima in sens deplin, se arata acum din ce in ce mai evident.

Locuitorii Iasilor intra deja in ritmul praznicului. In tara, si, pe alocurea, in afara ei, zeci de mii, sute de mii de pelerini se pregatesc de drum. Le este dor de Cuvioasa. I-au simtit puterea rugaciunii anii trecuti; vor sa fie invesmantati cu rugaciunea ei si anul acesta. In reculegere, cu sfiala, cu minutiozitate in pregatire, pelerinii gandesc la momentul aflarii in fata sfintelor moaste. Au adunat multe, de-a lungul unui an, si vor sa le spuna Cuvioasei. Bucuriile cele adanci sau incercarile cele multe si grele vor fi asezate la picioarele Sfintei. Asezate pe maini bune, mai ales in inima mare, sufletele pelerinilor, in bucuriile si crucea lor, sunt duse in fata Sfintei Treimi. Pentru a se implini aceasta, nimic nu-i prea greu, nimic nu-i prea scump, nimic nu-i impiedica.

Anul acesta, pelerinii vor avea bucuria inchinarii si la binecuvantatele moaste ale Sfantului Maxim Marturisitorul. Aduse din Muntele Athos, sfintele moaste ale marelui marturisitor al credintei ortodoxe vor fi intarire in dreapta credinta, indemn la jertfa si slujire in Biserica lui Hristos, binecuvantare pentru toti.

Sfanta Cuvioasa Parascheva, cea mult folositoare si Sfantul Maxim, Marturisitorul lui Hristos Dumnezeu-Omul graiesc cu „dragoste si cu durere” catre tot omul, in mod special catre pelerinii care, zilele acestea, le vor cinsti sfintele moaste. „Pastrati credinta cea dreapta, traiti credinta cea dreapta, marturisiti credinta cea dreapta” ne striga, ne cere, ne porunceste cu glas de tunet Sfantul Maxim Marturisitorul. „Aveti viata de rugaciune, imbracati-va cu smerenia, vietuiti frumos si adanc in familie sau in manastire”, ne spune, ne roaga, ne sensibilizeaza cu glas de lumina lina Sfanta Parascheva.

Sa le ascultam glasul, sa le urmam chemarea, sa le simtim rugaciunea! Credinta lor cea dreapta, nadejdea lor mantuitoare, iubirea lor cea asezatoare sa fie vesmant, pavaza, binecuvantare pentru sufletele noastre infometate dupa painea cea spre fiinta, insetate dupa apa cea vie. Catre Sfanta Parascheva si catre Sfantul Maxim sa alergam cu durere si cu dragoste! Sa le marturisim durerea si dragostea noastra! Sa-i rugam sa le duca la Dumnezeu si la Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu. Sa facem aceasta cu constiinta ca durerea si dragostea noastra, crucea si bucuria noastra fac parte din viata lor.

Sfanta Parascheva, Sfinte Maxim si toti sfintii rugati pe Milostivul Dumnezeu sa dea iertare sufletelor noastre, sa ne bucure cu harul Sau si sa ne daruiasca mantuire intru Imparatia sa! Amin! Asa sa fie! Amin!

† TEOFAN
Mitropolitul Moldovei si Bucovinei

11 Octombrie 2010

Vizualizari: 553

Voteaza:

Sfanta Parascheva si Sfantul Maxim - rugatori pentru pelerinii Iasilor 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE