Sfantul Antonie cel Mare, hramul manastirii de pe Valea Voditei

Chemarea tainica a credintei uneste sufletele credinciosilor in rugaciune la hramul Sfintei Manastiri Vodita de joi, 17 ianuarie. Stravechea vatra monahala imbraca vesminte de sarbatoare, praznuindu-si ocrotitorul spiritual. Pelerinii sunt asteptati la slujbele ocazionate de aceasta mare sarbatoare a binecuvantatului loc de traire si meditatie duhovniceasca, slujbe care cuprind o inalta teologie exprimata in rugaciuni si cantari in cinstea Sfantului Antonie, Parintele sfant al desertului.

Sfanta Liturghie va fi oficiata de Preasfintitul Nicodim, Episcopul Severinului si Strehaiei, impreuna cu un ales sobor de preoti si diaconi.

Sfantul asezamant monahal de pe Valea Voditei este un important monument istoric si de arhitectura din Oltenia, fiind cea mai veche ctitorie voievodala atestata documentar. Manastirea Vodita este o manastire de calugari intemeiata intre anii 1364-1370 de Sfantul Nicodim pe cheltuiala voievodului Tarii Romanesti, Vlaicu-Voda.

A fost refacuta de Radu cel Mare in jurul anului 1500 si de Cornea Brailoiu in 1689, dar a cunoscut o perioada de decadere dupa razboiul austro-turc din 1718.

Manastirea Vodita a fost reinfiintata in anul 1990, cand a fost inceputa restaurarea ctitoriei voievodale si a fost construit un corp de chilii pentru desfasurarea vietii de obste.

La aceasta manastire a fost copiat un tetraevanghel slavon miniat, cel mai vechi manuscris din Tara Romaneasca.

Sursa: episcopiaseverinului.ro

.
Pe aceeaşi temă

15 Ianuarie 2013

Vizualizari: 422

Voteaza:

Sfantul Antonie cel Mare, hramul manastirii de pe Valea Voditei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE