Sfantul Calinic de la Cernica, sarbatorit in Duminica Floriilor

Anul acesta, praznuirea Sfantului Calinic de la Cernica cade in Sfanta si Marea Zi Miercuri (11 aprilie) in Saptamana Patimilor si, conform randuielilor liturgice si Tipicului Mare al Sfantului Sava cel Sfintit, praznuirea se muta in Duminica Intrarii Domnului in Ierusalim sau a Floriilor (8 aprilie). 'Saptamana Patimilor are o randuiala aspra, cu randuieli specifice si slujbe speciale, iar acolo unde este hram, ca de exemplu la Manastirea Cernica de langa Bucuresti, este dezlegare la vin si untdelemn, lucru nepotrivit pentru randuiala mai aspra a Saptamanii Patimilor.

Astfel s-a hotarat ca slujba Sfantului Calinic de la Cernica sa fie cantata impreuna cu slujba de duminica, a Intrarii Domnului in Ierusalim', a declarat pentru „Ziarul Lumina” parintele arhimandrit Timotei Aioanei, Mare eclesiarh al Catedralei patriarhale si Exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucurestilor.

Anul acesta, la slujba de Florii si de praznuirea Sfantului Calinic, la Manastirea Cernica, Sfanta Liturghie va fi savarsita de Preasfintitul Varlaam Ploiesteanul, Episcop-vicar patriarhal, inconjurat de un sobor de slujitori.

Moastele Sfantului Calinic de la Cernica vor fi scoase in procesiune din biserica manastirii si vor fi asezate afara, spre inchinare pentru pelerini. 'Sfantul Calinic a fost un om postitor, rugator, bland, smerit, nevoitor, graitor de bine si fata de cei buni si fata de cei rai, neiubitor de arginti, ascultator, primitor de straini si ajutator al celor din nevoi, mare ctitor si tamaduitor de boli.

Sfantul Calinic a fost unul din cei mai mari episcopi pe care i-a avut Biserica Ortodoxa Romana, de aceea Sfantul Sinod l-a canonizat in anul 1955. In ziua trecerii lui in lumina Preasfintei Treimi, mii de credinciosi isi indreapta pasii spre manastirea unde a fost staret si unde a redevenit dupa pastorirea ca episcop, adormind la Domnul in 11 aprilie 1868', a spus parintele Timotei Aioanei.

Sursa: basilica.ro
 

Pe aceeaşi temă

07 Aprilie 2012

Vizualizari: 1115

Voteaza:

Sfantul Calinic de la Cernica, sarbatorit in Duminica Floriilor 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE