Sfantul Cuvios Ierarh Pahomie de la Gledin - Ceremonia de canonizare

 

Sfantul Cuvios Ierarh Pahomie de la Gledin - Ceremonia de canonizare

 

Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, in sedinta din 14-15 noiembrie 2006 a aprobat canonizarea Sfantului Cuvios Ierarh Pahomie de la Gledin, avand ziua de sarbatorire pe 14 aprilie. Proclamarea solemna a canonizarii Sfantului  Pahomie, Episcopul Romanului va avea loc sambata, 14 aprilie 2007 in localitatea Gledin, judetul Bistrita-Nasaud. La acest eveniment va participa si o delegatie a Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, condusa de Vladimir, Mitropolitului Kievului si a intregii Ucraine.

 

Sambata, incepand cu ora 9.00, se va oficia Acatistul Sfantului Pahomie si va avea loc procesiunea cu icoana in jurul bisericii, in timp ce i se va canta troparul, dupa care aceasta va fi asezata in biserica, la locul cuvenit.

De la ora 10.00, va incepe Sfanta Liturghie, in cadrul careia, dupa Vohodul mic, se va citi actul sinodal de canonizare a Sfantului Pahomie de la Gledin, act care va fi semnat de toti ierarhii prezenti la ceremonie. 

 

Viata Sfantului Pahomie

Cuviosul Pahomie s-a nascut in preajma anului 1674, in satul Gledin. In 1697, la varsta de 25 de ani, a fost calugarit. Dupa moartea parintelui egumen Ioan, obstea marii lavre a Neamtului il numeste, la nici treizeci de ani, in fruntea ei, pe care o conduce pana in anul 1704. Ajunge la Lavra Pecerska, unde il va cunoaste pe Sfantul Dimitrie al Rostovului. Se intoarce la Manastirea Neamt in 1706 si se hotaraste sa aleaga sihastria intr-o padure langa Muntele Chiriacul. Este numit episcop de Roman, treapta ierarhica in care va pastori sapte ani si trei luni. La 1 martie 1714, Pahomie paraseste de buna voie scaunul arhieresc. Ajunge la Neamt, unde va sta patru zile, si de aici se va retrage din nou, langa Muntele Chiriacu. Dupa multe necazuri, Pahomie a pornit in pribegie la Kiev, oprindu-se la Lavra Pecerska. A trecut la cele vesnice la 14 aprilie in anul 1724 si moastele lui sunt pastrate pana astazi in Paraclisul Sfantul Stefan din Lavra Pecerska.

.

11 Martie 2008

Vizualizari: 3153

Voteaza:

Sfantul Cuvios Ierarh Pahomie de la Gledin - Ceremonia de canonizare 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE