Sfantul Grigorie Dialogul

Autorul Liturghiei Darurilor mai inainte sfintite, Sfantul Grigorie Dialogul este pomenit in fiecare an in ziua de 12 martie, de Biserica Ortodoxa. Acesta este unul dintre cei patru Parinti reprezentativi ai crestinismului occidental, alaturi de Sfantul Ambrozie, Fericitii Augustin si Ieronim si este cinstit in mod deosebit si de Biserica Rasaritului.

A fost si primul calugar ales episcop al Romei. Pontificatul sau a durat din anul 590 si pana in 604.

Initial a imbratisat cariera politica, provenit fiind dintr-o familie patriciana romana. Insa, in anul 575 s-a decis a optat pentru viata monahala, transformand vila de pe Muntele Celio, mostenita de la parinti, in manastire.

Este autorul scrierii in patru volume intitulata „Dialogurile", motiv pentru care Biserica Ortodoxa il cinsteste sub numele de Dialogul. A compus Liturghia darurilor inainte sfintite, celebrata in bisericile crestine rasaritene in timpul Postului Mare. Cunoscuta sub numele de Liturghia Sf. Grigorie Dialogul, este una din cele trei Liturghii savarsite in Biserica Ortodoxa, alaturi de cea a Sfintilor Ioan Gura de Aur si Vasile cel Mare. A scris si „Cartea regulii pastorale", adresata preotilor. A trecut la Domnul 12 martie 604 la Roma.

Sursa: episcopiagiurgiului.ro

.
Pe aceeaşi temă

12 Martie 2014

Vizualizari: 191

Voteaza:

Sfantul Grigorie Dialogul 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

Sfantul Grigorie Dialogul

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE