Sfantul Ierarh Nectarie din Eghina

Sfantul Nectarie din Eghina s-a nascut la data de 1 octombrie 1846 la Silivri, in Tracia, si a adormit in Domnul la data de 8 noiembrie 1920 la Atena. Sfantul Nectarie a fost episcop de Pentapole si ctitor al manastirii "Sfanta Treime" din insula Egina.

Sfantul Nectarie s-a nascut intr-o familie saraca de pe malul marii Marmara. Parintii sai, Dimos si Marie Kephala, i-au dat numele de Anastasie. La varsta de 14 ani a plecat la Constantinopol ca sa lucreze si sa se scoleasca. In anul 1866, la varsta de 20 de ani, Sfantul Nectarie pleaca in insula Chios ca sa predea ca invatator. Aici devine calugar, cu numele de Lazar, la 7 noiembrie 1876, in celebra manastire Nea Moni.
U
n an mai tarziu a devenit diacon, apoi, prin generozitatea unui crestin bogat din insula si cu ajutorul Patriarhului Sofronie al Alexandriei, a putut sa-si completeze studiile la Atena si sa obtina, in anul 1885, o diploma a Facultatii de Teologie din capitala Greciei.

Tot in acest an, 1885, Sfantul Nectarie pleaca la Alexandria - Egipt, unde a fost hirotonit preot la biserica Sfantul Nicolae din Cairo. Cativa ani mai tarziu, in 1889, a fost hirotonit episcop de Pentapole (episcopie corespunzind in acea vreme Libiei superioare) de catre Patriarhul Sofronie, care l-a numit si predicator, secretar partriarhal si reprezentant al sau la Cairo.

Dar, dupa doar un an, a fost alungat din Egipt in urma calomniilor unor clerici invidiosi. A trebuit sa se intoarca la Atena, singur, nebagat in seama, dispretuit, in mari lipsuri materiale. A ramas cativa ani predicator (1891-1894), iar apoi a fost numit director al scolii teologice Rizarios, care forma viitori preoti. A ramas 15 ani in acest post ecleziastic.
In anul 1904, la cererea mai multor calugarite, a fondat manastirea "Sfanta Treime" din insula Egina, devenita azi unul din marile locuri de pelerinaj din lumea ortodoxa.

In luna decembrie a anului 1908, la varsta de 62 de ani, Sfantul Nectarie si-a dat demisia din postul de director al scolii teologice si s-a retras in manastirea sa din Egina, unde a ramas pana la sfarsitul vietii.

A murit la data de 8 noiembrie 1920, in urma unui cancer de prostata care l-a chinuit un an si jumatate. A fost inmormantat in manastirea sa de catre ieromonahul iconar Sava, care mai tarziu a pictat prima icoana a sfantului.

In anul 1953 moastele sale au fost mutate intr-un mormant mai frumos. Pomenirea mutarii moastelor sale se face in ziua de 3 septembrie.

Cativa ani mai tarziu, la data de 20 aprilie 1961, Patriarhia Ecumenica din Constantinopol a recunoscut cultul de care se bucura deja sfantul si l-a proclamat sfant al Bisericii, cu pomenirea pe 9 noiembrie.


Fiecare sarbatoare a unui sfant este si o sarbatoare a muzicii bisericesti. Editura Institutului Biblic si de Misiune Ortodoxa a tiparit „Slujba Sfantului Ierarh Nectarie din Eghina” asa cum apare în Minei, pentru a putea fi folosita atat de slujitori, cat si de oamenii care participa la Priveghere si Liturghie. Lucrarea a aparut anul trecut, la sarbatoarea Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou, atunci cand moastele Sfantului Ierarh Nectarie au fost aduse în Capitala, de la Manastirea „Sfanta Treime” din Eghina, informeaza TRINITAS TV. Tot atunci, Editura Patriarhiei a tiparit si slujba ierarhului, compusa de parintele arhidiacon prof. Univ. dr. Sebastian Barbu-Bucur.

Brosurile pot fi cumparate de la Libraria Cartilor Bisericesti (Intr. Miron Cristea nr. 6), Magazinul „Ortodoxia” (Calea Victoriei nr. 45, langa biserica Kretulescu), Galeriile „Cuvantul Vietii”, prin comanda pe internet la adresa magazin@editurapatriarhiei.ro, precum si de la pangarele bisericilor si manastirilor din cuprinsul Arhiepiscopiei Bucurestilor.

Sursa: basilica.ro

Pe aceeaşi temă

09 Noiembrie 2013

Vizualizari: 617

Voteaza:

Sfantul Ierarh Nectarie din Eghina 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE