Cum l-am cunoscut pe Sfantul Nectarie

Cum l-am cunoscut pe Sfantul Nectarie Mareste imaginea.

 

De cate ori nu a auzit fiecare dintre noi despre Sfantul Nectarie la televizor, pe diferite site-uri, chiar si din anumite biserici care impart tot felul de pliante cu viata si minunile lui. Daca ne intrebam de ce se intampla acest lucru raspunsul este clar: pentru sutele, poate chiar miile de minuni savarsite intru ajutorul oamenilor.

*

Iata inca o istorisire, a Ilienei Boncea, despre o minune a Sfantului Nectarie Taumaturgul:

"-Ma numesc Boncea Ileana, am 72 de ani si sunt din Bucuresti. Sunt fiica de preot, enoriasa a Sfintei Manastiri Radu Voda, din anul 1992. Credinta in Dumnezeu mi-a fost insuflata de tatal meu, de cand eram copil. Deci, in orice imprejurare, locul si ajutorul il gasim doar in Biserica si prin slujitorii ei, care la noi, la Manastirea Radu Voda sunt cu totul deosebiti. Sunt daruitori, ostenitori si foarte aproape de problemele fiecaruia, de la Prea Sfintitul Varsanufie Prahoveanul pana la ultimul monah. Dumnezeu este atat de bun, indelung rabdator, ne mai cearta, ne mai iarta, dar nu ne lasa niciodata.

O intamplare petrecuta in 19 august 2001 m-a convins de aceasta. Ce oameni alesi mi-a scos Dumnezeu in cale, si cum am scapat de la moarte sigura, din situatia in care ma aflam!

Eram pe strada cand mi s-a facut deodata rau. Am vomat cheaguri de sange si aproape mi-am pierdut cunostinta. La cererea mea, un taximetrist m-a dus la Spitalul Sfantul Ioan din capitala. De garda, la Urgenta, era o doctorita pe numele ei dr. Ariadna Kuejdean, primul inger pe care mi l-a trimis Dumnezeu. M-a consultat repede si, dupa pierderea mare de sange pe care o avusesem, am ajuns la o anemie post-hemoragica severa (6), cardiopatie ischemica, tensiune arteriala 5. Personal, aceasta doctorita m-a condus imediat in sectia de cardiologie, unde am fost tinuta sub aparate cinci zile, permanent, pentru a-mi restabili tensiunea si anemia. In urma consultatiei, diagnosticul era:

- ulcer gastric duodenal
- hemoragie digestiva, cu anemie post hemoragica 6
- infarct miocardic.

Dupa redresare a urmat un consult amanuntit, insotit de ecografii, si doctorii au stabilit urgent interventie chirurgicala, sub rezerva biopsiei, care a durat optsprezece zile: ulcer gastric, crater ulceros de natura maligna.

Pana la interventia chirurgicala au trecut niste zile de groaza. Am alergat la manastirea Radu Voda, la Prea Sfintitul Varsanufie, staretul acestei manastiri, pe care il cunosc din 1998, si, avand mare incredere in ajutorul si daruirea dansului, i-am explicat situatia si i-am cerut binecuvantare.

La plecare, mi-a daruit o seringa cu mir de la Sfantul Nectarie, sa ma ung in fiecare dimineata. Am folosit mirul cu mare incredere in Dumnezeu si in cel care mi l-a daruit.

Cand m-am prezentat la Spital pentru interventie, dintr-un ulcer malign, confirmat si de medicii care ma consultasera, chirurgul care urma sa faca interventia, pe nume prof. dr. Radu Petrescu, mi-a zis: "Nu am ce taia, rana s-a inchis.” Minunea s-a produs datorita mirului primit de la candela Sfantului Nectarie.

La intoarcerea acasa, m-am dus iar la manastirea Radu Voda, la racla Sfantului Nectarie, sa-i multumesc, desi atunci nu stiam nimic despre viata Sfantului. La noi, la pangar, am vazut cele doua carti (rosie si albastra) cu viata si minunile Sfantului Nectarie, sfantul secolului nostru. Le-am citit si recitit, dandu-le spre cunoastere celor care au probleme de sanatate si povestindu-le minunea prin care m-a vindecat Sfantul Nectarie. Abia citindu-i minunile, mi-am dat seama cat m-a ajutat Sfantul, si i-am sfatuit pe cei care le lecturau sa inceapa cartea rosie cu capitolul 2, pagina 72 - minunile sfantului, apoi prima parte cu viata lui, si dupa aceea cartea albastra, tot despre Sfantul Nectarie (este mai detaliata si reda foarte frumos viata si minunile Sfantului). Purtandu-i o vie recunostinta, simt nevoia sa-l fac si eu cunoscut celor care au probleme si nu-l cunosc (ca si mine atunci).

Cumparand ambele carti (care s-au epuizat) le ofer spre informare, impreuna cu relatarea mea, celor cu situatii similare si nu numai.

Ii felicit pe cei doi autori ai cartilor care s-au ocupat sa-l faca cunoscut pe Sfantul Nectarie, dar ma intrebam de ce nu se scriu si la noi astfel de marturii? Chiar astazi, 10 august 2003 am aflat ca la Manastirea Radu Voda se strang marturii despre minunile sfantului, si m-am grabit sa dau marturia mea.

Desi au trecut doi ani, inca nu mi-am revenit din acest miracol petrecut cu mine, care sunt o pacatoasa, dar Bun este Domnul si minunate sunt lucrurile Lui, prin sfintii Sai alesi si slujitorii plini de har. Slavit sa fie in veci numele Lui."

*

Sfantul Nectarie este unul dintre cei mai cinstiti sfinti pe taramul tarii noastre, datorita multelor sale minuni savarsite spre mangaierea oamenilor. Cineva a scris chiar o carte despre marea cinste a romanilor ortodocsi pentru acest sfant (cartea se intituleaza "Despre Eghina romaneasca" - stiind ca Sfantul Nectarie a trait in insula Eghina). Unii il numesc chiar sfantul secolului nostru deoarece a vietuit intr-o perioada foarte apropiata de a noastra (a murit in 1920) si ne-a ajutat foarte mult.

Prima minune a sfantului a fost chiar dupa trecerea sa la cele vesnice intr-un spital: Maicile de la Manastirea Sfanta Treime din insula Eghina, venind la spital sa ia trupul Sfantului Nectarie, au scos vesta de pe trupul acestuia si au asezat-o intamplator pe patul vecin, unde era prezent un paralitic. Spre mirarea tuturor, paraliticul s-a ridicat din pat si a inceput sa mearga.

 

Preluat dintr-o postare din data de 15 noiembrie 2010.
Autor anonim

Despre autor

Secret Secret Secret Secret

Colaborator
3 articole postate
Publica din 17 Noiembrie 2010

Pe aceeaşi temă

03 August 2012

Vizualizari: 3291

Voteaza:

Cum l-am cunoscut pe Sfantul Nectarie 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE