SFANTUL IERARH NIFON – PASTOR VREDNIC, OM DE CULTURA SI RUGATOR FIERBINTE
Mesajul Preafericitului Parinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, la evenimentele organizate de Arhiepiscopia Targovistei cu prilejul sarbatorii Sfantului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului si Mitropolitul Tarii Romanesti, 11 august 2014:
Implinirea a cinci ani de la aducerea si asezarea moastelor Sfantului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului si Mitropolitul Tarii Romanesti, pentru totdeauna spre inchinare, la Catedrala din Targoviste, reprezinta un eveniment duhovnicesc important pentru Arhiepiscopia Targovistei, dar si pentru intreaga Ortodoxie romaneasca.
Cu aleasa bucurie, am participat, in anul 2008, la acel moment duhovnicesc, semnificativ pentru aprofundarea legaturii duhovnicesti dintre Sfantul Ierarh Nifon si credinciosii care ii cinstesc numele acolo unde el a pastorit Mitropolia Tarii Romanesti cu mai bine de jumatate de mileniu in urma.
In Ortodoxie, sfintii sunt prieteni ai lui Dumnezeu, vrednici urmatori ai Mantuitorului Iisus Hristos, invatatori ai credintei, ai vietii duhovnicesti si ai virtutilor morale, dar si rugatori in cer pentru mantuirea oamenilor.
Chipul intelept, bland si luminos al Sfantului Ierarh Nifon este viu si pilduitor mai ales in sufletele credinciosilor din Arhiepiscopia Targovistei, care in fiecare an la 11 august, dar si in tot timpul anului, cu multa evlavie si cu incredere in milostivirea lui Dumnezeu si in iubirea mijlocitoare a marelui Ierarh, vin sa se inchine la binecuvantatele sale moaste.
Intelept aparator al credintei si Bisericii strabune, mult nevoitor intru dobandirea vietuirii sfinte, erudit om de cultura si harnic arhipastor, Sfantul Ierarh Nifon a innoit viata duhovniceasca si morala a romanilor de la inceputul secolului al XVI-lea, reorganizand temeinic viata bisericeasca, sporind dorinta oamenilor de a cunoaste mai bine lumina Evangheliei lui Hristos si daruindu-le un inalt model de sfintenie si demnitate crestina.
Urmand cu bucurie si acrivie lui Hristos, Sfantul Ierarh Nifon a pus bazele unei ample infloriri duhovnicesti, culturale si morale crestine, pe care s-a sprijinit apoi si dezvoltarea sociala si economica a Tarii Romanesti.
Pentru misiunea Bisericii, aportul eruditului Ierarh a fost unul bogat si variat, deoarece, urmare indemnului sau staruitor, a fost utilizat tiparul, cel mai nou mijloc de comunicare sociala al timpului, pentru cunoasterea mai rapida si extinsa a credintei si vietii liturgice ortodoxe. Astfel, Ieromonahul Macarie a tiparit, la indemnul Sfantului Ierarh Nifon si cu sprijinul Domnitorului Radu cel Mare, primul Liturghier ortodox din lume si prima carte de pe teritoriul tarii noastre. Este vorba despre renumitul Liturghier macarian, tiparit in anul 1508, la Targoviste, si omagiat in chip special, in anul 2008, in prezenta Noastra, prin retiparirea lui jubiliara, la initiativa si cu osardia Inaltpreasfintitului Parinte Arhiepiscop si Mitropolit NIFON, la implinirea a 500 de ani de la aparitia lui (1508-2008). Dupa Liturghier au urmat Octoihul (1510) si Tetraevangheliarul (1512), care au deschis calea unei largi si intense utilizari a tiparului in opera pastoral-misionara a Bisericii noastre. Aceasta lucrare a continuat prin stradaniile unor personalitati culturale si bisericesti, precum Dimitrie Liubavici, Diaconul Coresi, Matei Basarab, Sfantul Voievod Martir Constantin Brancoveanu, Serban Cantacuzino si multi altii pana astazi.
Rod stralucit al activitatii pastoral-misionare a Sfantului Ierarh Nifon si dar pretios facut noua este si Sfantul Voievod Neagoe Basarab, fiul sau duhovnicesc, devenit intelept om politic crestin, promotor al culturii, protector si binefacator al Bisericii noastre Ortodoxe, pe care Sfantul Ierarh Nifon l-a calauzit si indrumat in tinerete, cu inteleapta grija si cu parinteasca iubire.
Mostenirea istorica si duhovniceasca a Sfantului Ierarh Nifon ne indeamna si pe noi, astazi, sa aparam tezaurul spiritual nepretuit al Ortodoxiei noastre romanesti, sa pastram cu fidelitate credinta care a insufletit pe inaintasii nostri, sa apreciem cultura crestina, rod al darurilor oferite de Creator si cultivate de om si mijloc de propovaduire a valorilor credintei ortodoxe, pentru a merge cu osardie pe calea sfinteniei si a mantuirii.
Acum, la acest moment de sarbatoare duhovniceasca aleasa, foarte multi credinciosi pelerini vin cu bucurie si evlavie in istorica cetate a Targovistei sa cinsteasca moastele Sfantului Ierarh Nifon, pentru a-i cere ajutor in viata si spre a-i multumi cu recunostinta pentru tot binele primit pana acum.
Solemnitatea acestui eveniment spiritual si cultural deosebit de la Targoviste se amplifica anul acesta prin comemorarea omagiala a Sfintilor Brancoveni, la implinirea a 300 de ani de la martiriul lor in Constantinopol (1714), dar si prin comemorarea a 360 de ani de la trecerea la cele vesnice a lui Matei Basarab, Domnitorul Tarii Romanesti (1654). Cu prilejul sarbatorilor duhovnicesti de la Targoviste, felicitam, in mod deosebit, pe Inaltpreasfintitul Parinte Mitropolit NIFON, Arhiepiscopul Targovistei, dorindu-i sanatate, pace, bucurii duhovnicesti si mult ajutor in lucrarea sa pastorala si misionara. Totodata, binecuvantam pe toti slujitorii Sfintelor Altare, pe monahi si monahii, pe credinciosii din aceasta capitala istorica a Tarii Romanesti si pe toti pelerinii si inchinatorii.
Ne rugam lui Dumnezeu, Cel minunat intru sfintii Sai (cf.
Cu parinteasca binecuvantare si aleasa pretuire,
† DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane
Sursa: basilica.ro.
-
Sfantul Nifon, patriarhul Constantinopolului
Publicat in : Calendar ortodox -
Sfantul Nifon, episcopul Novgorodului
Publicat in : Vietile sfintilor -
Sfantul Nifon Kavsokalivitul
Publicat in : Vietile sfintilor
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.