Sambata 8 februarie, Biserica Ortodoxa il praznuieste pe Sfantul Mare Mucenic Teodor Stratilat. Un fragment din moastele sfantului se afla la loc de cinste in Catedrala Arhiepiscopala din Ramnicu Valcea.
Sfantul Mare Mucenic Teodor Stratilat a trait pe vremea imparatului Licinius (308-321), tragandu-se dupa neam din Evhaita si locuia in Iracleea, care se afla langa marea Neagra, unde imparatul ii incredintase carmuirea cetatii Heracleea. El intrecea pe multi cu podoaba sufletului, cu frumusetea trupului si cu puterea cuvintelor; si toti cautau sa-i castige prietenia. Chiar si Liciniu s-a gasit multa vreme in legatura cu el, cu toate ca auzise ca este crestin si ca defaimase pe idoli.
Odata Liciniu a trimis pe cativa barbati din Nicomidia, care erau de acelasi rang cu Teodor, si le-a poruncit sa aduca cu cinste inaintea lui pe mucenic. Cand acestia s-au intors i-au spus lui Liciniu ca fericitului Teodor credea ca se cuvine mai degraba ca imparatul sa se duca acolo, cu cei mai mari dintre zeii lui, fapt ce l-a determinat pe imparat sa mearga indata la Iracleea.
Sfantul Teodor, pregatit de mai inainte fiind prin vedenii ce i-au fost trimise in vis de Dumnezeu, cand a auzit ca Liciniu se apropie, a incalecat pe cal si i-a iesit inainte, cinstindu-l precum se cuvine. Împaratul Liciniu il indemna pe fericitul Teodor, sa aduca jertfa zeilor sai. Acesta cerand lui Liciniu zeii care ar fi voit sa-i cinsteasca ca sa ii ia mai intai acasa, si numai dupa aceasta sa le aduca si jertfe de obste, imparatul dandu-i voie, el a luat pe zeii cei de aur si de argint, si la miezul noptii i-a sfaramat, si facandu-i pe toti mici bucati si i-a impartit celor saraci si celor lipsiti.
Cand s-a facut ziua Maxentiu Comentarisie a spus imparatului, ca a vazut capul zeitei celei mari, Artemida, in mainile unui sarac. De aceea, din porunca lui Liciniu, sfantul a fost prins si adus inaintea lui, unde a fost supus la nenumarate chinuri si apoi a fost aruncat in temnita cu picioarele in butuci, unde a petrecut acolo nemancat sapte zile.
Dupa aceea iarasi a fost scos si supus la si mai grele chinuri in timp ce era pironit pe cruce, in vazul multimii din care multi luau parte la chinuirea sfantului, care rabda chinurile cu ajutorul lui Dumnezeu. Vazand aceasta, au crezut in Hristos optzeci si cinci de oameni si dupa dansii alti trei sute de slujitori, a caror capetenie era antipatrul Chestiu, care fiind trimisi sa omoare pe cei dintai, au crezut in Hristos.
Si daca Liciniu, a vazut ca se face zgomot mult in cetate, a poruncit sa i se taie capul sfantului. Dar multime multa de crestini s-a ridicat sa-i opreasca si abia potolindu-i sfantul, si facand rugaciuni catre Hristos, i-au taiat capul, savarsindu-si astfel calea muceniciei sale. Iar sfintele lui moaste au fost mutate din Iracleea la Evhaita, si puse in locasul parintilor sai, precum a poruncit mucenicul, lui Avgar, tahigrafului sau, sa faca. Acesta, fiind de fata la mucenicia lui, a scris mai pe larg toata istoria muceniciei sale, intrebarile pe care le-a primit si raspunsurile pe care le-a dat si a mai descris si vremea si chipurile chinurilor sale de multe feluri, precum si ajutorul pe care l-a primit de la Dumnezeu.
Dupa multa vreme, in anul 1260, moastele sfantului au fost duse la Venetia, unde se afla si astazi. Tot in Venetia se afla si o statuie a Sfantului Teodor, asezata pe un stalp, din vestita piata a Sfantului Marcu. Un fragment din moastele sfantului se afla la loc de cinste in Catedrala Arhiepiscopala din Ramnicu Valcea.
Sursa: arhiram.ro.
-
Sfantul Teodor Stratilat; Sfantul Proroc Zaharia
Publicat in : Calendar ortodox -
Sfantul Teodor Stratilat
Publicat in : Vietile sfintilor -
Pogorarea Sfantului Duh (Cincizecimea sau Rusaliile) Aducerea moastelor Sfantului Teodor Stratilat
Publicat in : Calendar ortodox -
Acatistul Sfintilor Teodor Tiron si Teodor Stratilat
Publicat in : Acatiste
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.