Sfantul Neagoe Voda Basarab cinstit in Arhiepiscopia Argesului si Muscelului.

In cea de-a treia zi a manifestarilor dedicate domnitorului sfant, Neagoe Voda Basarab, Sfanta Liturghie arhiereasca a fost oficiata, in baldachinul din fata Catedralei Arhiepiscopale, de catre Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop Calinic, impreuna cu Preasfintitul Parinte Visarion, episcopul Tulcei si Preasfintitul Parinte Sebastian, episcopul Slatinei si Romanatilor.

De asemenea, la Sfanta slujba a participat un important sobor de preoti si diaconi, impreuna cu personalul monahal al Eparhiei.Astazi, cand se implinesc doi ani de la ridicarea Eparhiei Argesului si Muscelului la rangul de Arhiepiscopie, Inaltpreasfintitul Parinte Calinic a amintit de importanta deosebita a acestei sarbatori:

"In 26 septembrie 2009 s-a proclamat local canonizarea celor trei sfinti: Iachint, mitropolitul Tarii Romanesti,Neagoe Voda Basarab si Ioanichie cel Nou de la Muscel.De asemenea , in aceiasi zi, Eparhia Argesului si Muscelului a fost ridicata la treapta de Arhiepiscopie. O mare bucurie pentru care trebuie sa-i multumesc lui Dumnezeu. Pe aceasta cale doresc sa multumesc Parintelui Patriarh Daniel, Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane si tuturor celor care ne-au sprijinit. Trebuie sa recunosc ca a fost si va ramane pentru mine dupa ziua de nastere, dupa hirotonirea intru preot si arhiereu, cea mai frumoasa si incununata binecuvantare de la Dumnezeu. "

Chiriarhul Eparhiei Argesului si Muscelului a amintit si de ctitorul Catedralei Arhiepiscopale, Sfantul Neagoe Voda Basarab:

"Sfantul Neagoe Voda Basarab a fost o implinire si o piatra pretioasa din coroana Basarabilor. Prin domnia lui de noua ani, binecuvantata de Dumnezeu, a reusit sa ramana peste veacuri in inimile tuturor credinciosilor. S-a remarcat prin viata lui isihasta, ingereasca, prin activitatea administrativa si culturala. El ramane pentru noi un model de pace, de rugaciune, de cultura, de dragoste in a ajuta toata crestinatatea ortodoxa, si nu numai, dupa cum spun documentele "

Preasfintitul Visarion, Episcopul Tulcei, a amintit de marele domnitor sfant, afirmand ca este o mare binecuvantare pentru neamul romanesc:

"Dumnezeu a binecuvantat si neamul nostru romanesc cu sfinti, care sunt luminatori si povatuitori ai credinciosilor in aceasta viata. Printre acestia se afla si Sfantul Neagoe Voda Basarab, cel care a fost un om iubitor de pace, de buna intelegere cu popoarele vecine, un om care a trait cu adevarat cuvantul Evangheliei Mantuitorului Iisus Hristos. Acesta cu siguranta este rugator in ceruri mijlocind pentru fii sai duhovnicesti care il cinstesc an de an in ziua de 26 septembrie. "

Preasfintitul Sebastian, Episcopul Slatinei si Romanatilor, a amintit de calitatile deosebite ale marelui domnitor care au condus la canonizarea acestuia in randul sfintilor:

"Este important sa-l vedem pe acest voievod grijuliu fata de urmasul sau cu invatamintele pe care impartaseste lui Teodosie, si prin acesta tuturor credinciosilor. Invataturi pe care nu te-ai astepta sa le culegi de pe buzele unui voievod. Se comporta ca un sfant, incat privind la viata lui nici nu stii cum sa spui: mai intai a fost sfant sau a fost voievod, sfantul a ajuns voievod sau voievodul a ajuns sfant. A avut o educatie, o credinta si o iubire fata de Dumnezeu pe care nu te astepti atat de usor sa le intalnesti la un voievod.

De aceea ramane emblematic, fiind un model pentru conducatorii de astazi "

In timpul Sfintei Liturghii Moastele Sfintei Mucenite Filoteea au fost asezate in fata baldachinului spre inchinare tuturor pelerinilor.

Dupa oficierea Sfintei Liturghii , racla cu Sfintele Moaste a fost purtata de sobor, in procesiune, spre paraclisul Catedralei Arhiepiscopale.

Manifestarile religios-cultural-istorice organizate in Arhiepiscopia Argesului si Muscelului se vor repeta si in anii urmatori, instalandu-se astfel o noua sarbatoare a Eparhiei, care are in centru pe cei patru sfinti argeseni : Sfanta Mucenita Filoteea, Sfantul Neagoe Voda Basarab, Sfantul Mitropolit Iachint de Vicina si Sfantul Cuvios Ionichie cel nou de la Muscel.

In final cei trei ierarhi au vizitat expozitia de costume populare organizata in jurul manastirii Argesului.

Sursa: eparhiaargesului.ro

 

.

26 Septembrie 2011

Vizualizari: 396

Voteaza:

Sfantul Neagoe Voda Basarab cinstit in Arhiepiscopia Argesului si Muscelului. 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE