Sfantul Nicolae sarbatorit in Biserica Ortodoxa

Crestinii ortodocsi il sarbatoresc astazi, 6 decembrie 2012, pe Sfantul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei.

Sfantul Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei s-a nascut la sfarsitul secolului al III-lea, in localitatea Patara (Asia Mica), din parintii Teofan si Nona. Pe langa parinti, unchiul sau, Episcopul Nicolae al Patarei, a avut un rol important in biografia sfantului, fiindu-i luminator in drumul slujirii lui Dumnezeu.

A studiat la cele mai bune scoli, unde s-a remarcat prin inteligenta, iar in bisericile in care intra uimea pe toti prin blandete si noblete sufleteasca. Episcopul Nicolae, plecand la Ierusalim sa se inchine la Sfantul Mormant, a lasat toata grija eparhiei in seama nepotului sau. In acest timp parintii Sfantului Nicolae au murit. El i-a ingropat in Patara, iar averea mostenita a impartit-o saracilor. La intoarcerea unchiului sau, Nicolae pleaca in pelerinaj in Tara Sfanta. Cand s-a intors de la Locurile Sfinte, a mers la Manastirea Sionului, intemeiata de unchiul sau. Indemnat de Dumnezeu, s-a reintors apoi in cetatea Mira, pentru a trai intre oameni.

Dupa moartea arhiepiscopului Mirei Lichiei (eparhie din Asia Mica) Sfantul Nicolae a fost ales in fruntea acestei eparhii, in urma unei minuni. Traditia spune ca Dumnezeu S-a aratat in vis unui episcop batran, pe care l-a indemnat sa puna arhiepiscop de Miria pe primul barbat care va intra a doua zi in biserica. Primul barbat care a intrat in Biserica arhiepiscopala a fost Sf. Nicolae. El a refuzat la inceput aceasta functie, insa Mantuitorul i S-a aratat in vis, daruindu-i Evanghelia si indemnandu-l sa primeasca noua demnitate.

Ca arhiepiscop, Sfantul Nicolae a avut o activitate deosebita. A ajutat pe saraci, i-a primit pe cei pacatosi, a aparat credinta de erezii si de persecutorii pagani, el insusi fiind chinuit de soldatii imparatilor Diocletian si Maximian, care au incercat sa distruga crestinismul. El a continuat sa apere legea lui Hristos, mergand prin orasul Mira si distrugand toate statuile zeilor la care se inchinau paganii. In jurul anului 305 a fost intemnitat, dar atunci cand pe tronul Imperiului Bizantin a urcat Sf. Constantin cel Mare (305-335), crestinii putand sa-si manifeste liber credinta, Sfantul Nicole a fost eliberat.

In Biserica, apar insa primele tulburari eretice prin persoana lui Arie ce se raporta cu o intelegere pur omeneasca la Taina Intruparii Mantuitorului, stirbindu-I Acestuia calitatea dumnezeirii Sale. La cererea Sf. Imparat Constantin are loc astfel primul Sinod Ecumenic in anul 325 in localitatea Niceea, ce avea drept scop indreptarea ereziei ariene. Printre cei 318 de parinti participanti a fost convocat si Sfantul Nicolae. Arhiepiscopul Mirelor Lichiei era un om cu o cultura extraordinara si cu un profil moral desavarsit, fiind unul dintre cei care au luat cuvantul la Sinodul I Ecumenic.

Se spune despre Sfantul Nicolae ca a condamnat erezia lui Arie, iar aceasta condamnare a fost atat de vehementa, atat de convingatoare si el a fost atat de suparat de atitudinea lipsita de credinta a lui Arie, incat l-ar fi palmuit chiar pe acesta. Iesirea aceasta l-a costat insa deprecierea celorlalti parinti ce au catalogat acest gest incompatibil cu demnitatea slujirii arhieresti. Drept urmare, insemnele arhieresti i-au fost retrase sfantului. Peste scurta vreme insa, din cauza unei vedenii avute de unul dintre Sfintii Parinti de la acest sinod, situatia este indreptata. In aceasta teofanie, Mantuitorul Hristos tinea deasupra capului Sfantului Nicolae Evanghelia, iar Maica Domnului purta in maini omoforul, semn ca Dumnezeu dorea reabilitarea ierarhului sau. Nu se stie cu exactitate anul in care Sfantul Nicolae a plecat la Hristos, unele surse indicand anul 340, altele 350. Se stie doar data, respectiv cea la care astazi il cinstim pe Sfantul Nicolae, 6 decembrie.

Datorita minunilor pe care le-a facut, Sfantul Nicolae este considerat ocrotitorul copiilor, in special al celor saraci, dar si al marinarilor, al brutarilor, al fetelor nemaritate, al celor acuzati pe nedrept. In anul 1087, de frica expansiunii musulmane, moastele sale, care ramasesera in Mira Lichiei, au fost transferate la Bari, in Italia, unde sunt pastrate intr-o cripta sub Biserica care ii este dedicata in acest oras italian. O parte din mana dreapta a Sfantului Nicolae se afla in tara noastra la Biserica „Sfantul Gheorghe“ Nou din Bucuresti.

Sursa: basilica.ro
 

Pe aceeaşi temă

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 921

Voteaza:

Sfantul Nicolae sarbatorit in Biserica Ortodoxa 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE