Sfantul Prooroc Daniel sarbatorit la Catedrala Patriarhala

In ziua de cinstire a Sfantului Prooroc Daniel, la 17 decembrie, Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Romaniei isi sarbatoreste ziua onomastica. Cu acest prilej, la Catedrala Patriarhala, Slujba Sfintei Liturghii a fost oficiata de catre Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane.

Din soborul slujitor au facut parte: Inaltpreasfintitul Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramuresului si Salajului, Inaltpreasfintitul Ciprian, Arhiepiscopul Buzaului si Vrancei, Inaltpreasfintitul Calinic, Arhiepiscopul Argesului si Muscelului, Inaltpreasfintitul Casian, Arhiepiscopul Dunarii de Jos, Preasfintitul Visarion, Episcopul Tulcii, Preasfintitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, Preasfintitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei, Preasfintitul Emilian Lovisteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Ramnicului, preoti si diaconi.

In Catedrala Patriarhala au fost prezenti membrii Permanentelor Consiliului National Bisericesc si Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Bucurestilor, parintii protopopi de la cele noua protopopiate din Bucuresti, Prahova si Ilfov, profesori de la Facultatea de Teologie Justinian Patriarhul si de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox din Bucuresti, preoti si credinciosi.

Sfantul Prooroc Daniel

Profetul Daniel, din neamul lui David, inca de tanar a fost dus ca rob in Babilon impreuna cu alti tineri, din porunca lui Nabucodonosor al II-lea (605-562 i.Hr.). A deprins bine limba, scrierea si toata stiinta vremii, dar nu si-a uitat credinta stramosilor. Daniel si tinerii Anania, Azaria si Misail au fost pusi in inalte dregatorii la curtea imparatului. Ca dregator, Daniel si-a dovedit intelepciunea: a salvat de la moarte pe nevinovata Susana, a talmacit visul imparatului despre o statuie care proorocea despre Mesia. Daniel a istorisit in cartea scrisa de el si despre cei tineri aruncati in cuptorul cu foc. A fost cinstit si de alti imparati din Babilon. Lui Belsatar, ultimul imparat din neamul caldeilor, i-a talmacit aratarea de la Dumnezeu a celor trei cuvinte: "Mene, techel ufarsin", iar sub imparatii persani Cirus al II-lea cel Mare si Darius I a ramas in mare cinste. Nu s-a intors in tara cu fratii sai iudei eliberati la porunca lui Cirus, pentru ca n-a vrut sa-i lase singuri pe cei care nu puteau pleca. Atunci a avut si visul celor sapte saptamani de ani pana la venirea lui Mesia si, tot atunci, proorocul a fost aruncat in groapa cu lei de unde a iesit nevatamat. S-a mutat cu pace la Domnul, la adanci batraneti.

Sursa: basilica.ro

.
Pe aceeaşi temă

17 Decembrie 2013

Vizualizari: 281

Voteaza:

Sfantul Prooroc Daniel sarbatorit la Catedrala Patriarhala 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE