Sfantul Sfintit Mucenic Ignatie Teoforul

Sfantul se numeste „Teoforul”, adica „purtatorul de Dumnezeu”. El a fost copilul pe care Mantuitorul l-a luat in brate cand a spus: „Lasati pruncii si nu-i opriti sa vina la Mine, ca unora ca acestia este imparatia cerurilor”.

Sfantul Ignatie a fost pus Episcop in Antiohia de Sfintii Apostoli, dupa moartea lui Evod. Sfantul Ioan Gura de Aur ne incredinteaza ca in timpul celor 40 de ani cat a pastorit acolo s-a dovedit un adevarat parinte al antiohienilor. In timpul persecutiei lui Domitian (81-96) Sfantul Ignatie i-a incurajat cu sfaturi si rugaciuni. Imparatul Traian se afla in culmea gloriei sale, caci in anul 106 cucerise Dacia Traiana, una din cele mai bogate tari din Europa. Serbarile si bucuria cuceririi tinusera 123 de zile.

In amfiteatrul din Roma murisera 10 000 de gladiatori si 11 000 de animale salbatice, iar populatia fusese scutita de dari. In anul 107, Traian a pornit la lupta impotriva Partilor. Imparatul Traian vroia sa instaleze linistea la hotarul cel mai indepartat al rasaritului. In drumul sau s-a oprit in Antiohia, fosta capitala a regilor Seleucizi, locul de petrecere al romanilor bogati, oras care timp de 600 de ani purta numele „Regina Orientului”, dat de Pliniu. Paganii i-au spus imparatului Traian ca Ignatie este crestin si ca cinsteste pe Hristos cel osandit de Pilat.

Imparatul l-a indemnat sa jertfeasca zeilor, insa Episcopul Ignatie a refuzat, fapt pentru care a fost trimis la Roma pentru a fi dat la fiare in circ. Sfantul Ignatie a plecat din Antiohia sub paza a zece soldati, insotit de diaconul Filon si de Agatopod. In drumul sau pana la Roma, Sfantul Ignatie a indemnat pretutindeni multimea credinciosilor sa asculte episcopii si preotii lor si sa nu creada invataturile eretice.

In cele din urma Sfantul Sfintit Mucenic Ignatie a primit cununa muceniciei fiind aruncat in mijlocul animalelor salbatice din circul roman.

Sursa: basilica.ro

.
Pe aceeaşi temă

20 Decembrie 2013

Vizualizari: 305

Voteaza:

Sfantul Sfintit Mucenic Ignatie Teoforul 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE