Sfintii Apostoli Petru si Pavel, cinstiti pentru prima data ca ocrotitori ai Parohie Runcu

Cu voia Tatalui, cu ajutorul Fiului si cu savarsirea Sfantului Duh, pentru prima data in acest an, biserica parohiei Runcu din Protopopiatul Iasi 1 va imbraca straie de sarbatoare pe 29 iunie, de Sf. Apostoli Petru si Pavel. Al doilea hram al lacasului de inchinaciune a fost pus o data cu resfintirea acestuia, pe 11 aprilie 2010, de catre Inalt Preasfintitul Parinte Teofan, Arhiepiscopul Iasilor si Mitropolitul Moldovei si Bucovinei.

Prima sfintire a fost oficiata de PS Partenie Ciopran, episcop al Romanului, si a avut loc pe 28 octombrie 1961, biserica primind atunci hramul ,,Nasterea Maicii Domnului”. Din anul 1999, cu ajutorul epitropiilor Ion Smau si Mihai Vatra, al consilierilor, a sponsorilor, al tuturor credinciosilor si al fiului satului Runcu, primarul Danut Spita, s-au executat urmatoarele lucrari: s-a consolidat Biserica Runcu prin plasa-rapita si plasbant, fiind intr-o stare degradabila, s-a construit cupola bisericii prin cimentuire si strat de glet, cea veche fiind din stuf si lut, deteriorata, s-a schimbat acoperisul bisericii si s-a pus tabla noua de 0,4 mm, cealalta fiind veche si de proasta calitate, s-a lucrat la turla biserici, acoperis si tabla montata in solzi de peste, s-a decapat toata biserica interior si exterior pana la caramida, peretii fiind deteriorati si refacuti prin plasa sudata, cimentuire finisare si dati cu decorativa cauciucata, s-a schimbat tamplaria cu geamuri din lemn stratificat, inclusiv usile bisericii, s-a pus gresie in interiorul bisericii si marmura in sfantul altar, la proscomidiar, s-a schimbat toata partea electrica, instalatia fiind inlocuita pe cupru si tabloul electric fiind tot nou, s-a pictat biserica si s-a refacut catapeteasma, s-a refacut clopotnita bisericii, s-au montat icoane in ocnitele din exteriorul bisericii, s-a impodobit biserica cu vesminte, sfinte vase, strani, scaun arhieresc, mocheta cauciucata si alte obiecte bisericesti, s-a realizat o buna sonorizare in biserica prin montarea unei statii de amplificare performante, cu boxe si microfoane, s-a inlocuit toata instalatia de incalzire din biserica inclusiv centrala pe lemne, s-au facut reparatii capitale si modernizari la casa parohiala ,ea fiind intr-o stare avansata de degradare.

Toata Biserica Runcu este noua, mai putin caramida si temelia. Cu bunavointa Preafericitului Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, pe cand arhipastorea ca Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, si a parintelui Constantin Andrei, protopop al Protopopiatului Iasi 1, s-au inceput lucrarile sus-numite si s-au finalizat in timpul arhipastorii Inalt Preasfintitului Parinte Teofan. O mare bucurie in parohia noastra a fost si a doua slujba arhiereasca a Preasfintitului Parinte Calinic Botosaneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iasilor, caruia ii multumim pentru prezenta Preasfintiei Sale, la o luna dupa resfintirea bisericii noastre. Ne bucuram cu totii de aceasta mare sarbatoare, a Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, care sunt exemple de urmat pentru credinciosii drept-slavitori. (pr. Gheorghe Florin Nicai)

Sursa: mmb.ro

.

25 Iunie 2010

Vizualizari: 551

Voteaza:

Sfintii Apostoli Petru si Pavel, cinstiti pentru prima data ca ocrotitori ai Parohie Runcu 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE