Sfintii Cuviosi Ioan Casian si Gherman din Dobrogea

Vineri, 28 februarie, incepand cu ora 8.30, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Taina Sfantului Maslu la biserica „Sf. Cuv. Gherman” (Poarta 6) din Constanta.
In aceeasi zi, la ora 15.

00, Ierarhul Tomisului va oficia slujba Vecerniei la schitul „Sf. Cuvios Gherman” din apropierea localitatii Baneasa.

Sambata, 1 Martie, la ora 8.30, Inaltpreasfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va savarsi Sfanta Liturghie, cu prilejul hramului, la manastirea „Sfantul Ioan Casian” de langa localitatea Targusor (Constanta).

Pe data de 28 februarie, Biserica Ortodoxa ii sarbatoreste pe Sfintii Cuviosi Ioan Casian si Gherman din Dobrogea, iar in anii bisecti pe 29 februarie. Sfantul Cuvios Ioan Casian s-a nascut in jurul anului 360, fiind considerat intemeietorul monahismului in Apus. Prietenul lui, Sfantul Cuvios Gherman, s-a nascut in jurul anului 368. Cei mai multi istorici bisericesti considera ca cei doi sunt originari din Scitia Minor, Dobrogea de astazi. S-au dedicat vietii monahale inca din tinerete, mergand la o manastire din Betleem. In preajma anului 385, cei doi au mers in Egipt pentru a cunoaste vietuirea parintilor din pustiu. In anul 400 s-au dus la Constantinopol, unde era patriarh Sfantul Ioan Gura de Aur, care l-a hirotonit diacon pe Sfantul Ioan, iar pe Sfantul Gherman l-a hirotonit preot.

In jurul anului 405 au mers la Roma, incercand sa-l apere pe Sfantul Ioan Gura de Aur care, cu un an inainte, fusese exilat. Sfantul Gherman a trecut la cele vesnice la Roma.
In anul 415, Sfantul Ioan Casian s-a stabilit la Marsilia si a fost hirotonit preot. A intemeiat doua manastiri – una de calugari, cu hramul „Sfantul Victor” si alta de calugarite si a redactat doua scrieri importante: „Convorbiri cu parintii pustiei” si „Asezamintele vietii de obste a calugarilor”. Sfantul Ioan Casian a murit la Marsilia, in anul 435.

Biroul de Comunicare

.
Pe aceeaşi temă

26 Februarie 2014

Vizualizari: 242

Voteaza:

Sfintii Cuviosi Ioan Casian si Gherman din Dobrogea 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE