Sfintii Cuviosi Simeon si Amfilohie de la Pangarati

Biserica Ortodoxa Romana sarbatoreste astazi, 7 septembrie, pe Sfintii Cuviosi Simeon si Amfilohie de la Pangarati.

Sfantul Cuviosul Simeon s-a nascut la inceputul secolului al XV-lea, intr-un sat din apropierea orasului Piatra Neamt, in timpul domnitorului Alexandru cel Bun. De tanar a ales viata monahala si a intrat in obstea Manastirii Bistrita. Dorind sa se retraga in pustie, a luat binecuvantare de la egumenul Manastirii Bistrita si, impreuna cu inca doi ucenici ai sai, la anul 1432, in zilele lui Ilias Voievod, fiul lui Alexandru cel Bun, s-a retras in isihie, la poalele muntelui numit „Paru”, la 5 km departare de manastirea sa. Auzind Sfantul domnitor Stefan cel Mare de nevointa Cuviosului si instiintandu-se ca nu are biserica unde sa se roage cu ucenicii sai, in anul 1461, i-a daruit bani si ajutor sa inalte o mica biserica de lemn, hramul ei fiind asezat, in urma unei vedenii, in cinstea Sfantului Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir.

Terminandu-se biserica in acelasi an, a fost sfintita la 26 octombrie de Mitropolitul Teoctist I, cand a hirotonit in preot pe Simeon, care a devenit astfel primul intemeietor si egumen al Manastirii Pangarati, ce s-a numit pana in 1508 „Schitul lui Simeon”. In anul 1476 are loc campania miliatara a lui Mahomed al II-lea in Moldova, Sfantul Voievod Stefan cel Mare fiind infrant in batalia de la Valea Alba, Razboieni. Dupa ce Sfantul Voievod a reusit sa isi refaca fortele si in urma mai multor atacuri asupra trupelor otomane care nu au reusit sa cucereasca nici una din cetatile Moldovei, l-a determinat pe Mahomed al II-lea sa se retraga dincolo de Dunare. Insa, in urma invaziei otomane si a victoriei de la Razboieni, dar mai ales din cauza trupelor auxiliare a lui Mahomed care faceau dese incursiuni de jaf la manastirile din tinutul Neamtului, in timp ce grosul armatei lui Mahomed asedia fara succes cetatea Neamtului, Cuviosul Simeon si-a luat ucenicii, apoi au trecut peste Carpati in Transilvania, stabilindu-se la Manastirea Casiva, unde, dupa putin timp, s-a mutat la Domnul, in toamna aceluiasi an, 1476.

Sfantul Cuvios Amfilohie de la Pangarati s-a nascut in anul 1487, undeva in partea de nord a Moldovei. Viata monahala si-a inceput-o de foarte tanar, la Manastirea Moldovita, de unde a venit la Pangarati, in anul 1508, unde a si fost ales ocarmuitor, conducand obstea manastirii timp de 56 de ani. Nevointele sale au atras purtarea de grija a lui Dumnezeu si ocrotirea Sfantului Dimitrie, patronul manastirii, care, prin aratare dumnezeiasca, i-a cerut Domnitorului Alexandru Lapusneanu sa zideasca la Pangarati o biserica in numele sau pe locul celei vechi de lemn, care fusese arsa de turci. Biserica a fost zidita, iar in anul 1560 a fost sfintita de Mitropolitul Grigorie al Moldovei. In anul 1566, Cuviosul Amfilohie Sihastrul, cunoscand ca i se apropie sfarsitul vietii, a adunat pe toti fiii sai duhovnicesti si le-a dat cuvantul sau cel mai de pe urma. A lasat egumen la Pangarati in locul sau pe Ieromonahul Teodorit, ucenicul sau, iar el s-a retras la Moldovita, manastirea lui de metanie. Acolo, Cuviosul Amfilohie s-a mai ostenit timp de inca patru ani de zile, iar in anul 1570, afland de la Duhul Sfant ceasul mortii sale, s-a impartasit cu Sfintele Taine si si-a dat cu pace sufletul sau in bratele Domnului nostru Iisus Hristos.

Sfintii Cuviosi Simeon si Amfilohie de la Pangarati au fost canonizati de catre Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane in sedinta de lucru din data de 5-7 martie 2008.

Sursa: basilica.ro

07 Septembrie 2010

Vizualizari: 802

Voteaza:

Sfintii Cuviosi Simeon si Amfilohie de la Pangarati 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE