Sfintii Epictet si Astion, sarbatoriti la Manastirea Halmyris

Miercuri, 8 iulie, Inaltpreasfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va raspunde invitatiei Preasfintitului Visarion, participand la Sfanta Liturghie oficiata de sarbatoarea Sfintilor Epictet si Astion, la Manastirea Halmyris, localitatea Dunavat, Tulcea. La slujba vor mai participa si I.P.S. Andrei, Arhiepiscop al Alba-Iuliei, P.

S. Casian, Episcopul Dunarii de Jos, P.S. Vincentiu, Episcopul Sloboziei si Calarasilor.

Sfintele moaste au fost descoperite in vara anului 2001, la praznicul Adormirii Maicii Domnului, 15 august, de o echipa romano-americana de arheologi, condusa de arheologul dr. Mihail Zahariade, si au fost atestate antropologic de catre cercetatorul Nicolae Miritoiu. O comisie clericala, coordonata de I.P.S. Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a hotarat, patru luni mai tarziu, asezarea sfintelor moaste in Catedrala Arhiepiscopala a Tomisului. Aproape de actualul sat Dunavatul de Jos, in cetatea Halmyris, au patimit Epictet si Astion, cei mai vechi martiri de pe teritoriul Romaniei, despre care avem informatii amanuntite.

Potrivit actului lor martiric, pastrat, astazi, doar intr-o copie din sec XV, ei au patimit in anul 290, ca urmare a persecutiei dezlantuita de imparatul Diocletian (284-305). Sfantul Epictet era preot, originar din partile Rasaritului si ducea o viata curata, fiind rasplatit de Dumnezeu cu darul facerii de minuni. Astion era un tanar chipes, nepot al senatorului roman Iulian. Acesta fusese pagan, dar, intalnindu-se cu preotul Epictet si ascultandu-i cuvintele pline de intelepciune, se converteste la crestinism.

Anca DRAGOMIR
Sursa: Observator de Constanta

.

07 Iulie 2009

Vizualizari: 467

Voteaza:

Sfintii Epictet si Astion, sarbatoriti la Manastirea Halmyris 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE