Sfintii Imparati Constantin si Elena

Pe 21 mai, Biserica Ortodoxa ii pomeneste pe Sfintii Imparati Constantin si mama sa, Elena. Constantin cel Mare s-a nascut in orasul Naissus (Nis, in Serbia de astazi), in jurul anului 274.

A devenit suveran al intregului Imperiu Roman dupa infrangerea lui Maxentiu si a lui Liciniu.

Pentru crestini, cea mai importanta realizare a lui Constantin este emiterea Edictului de toleranta de la Mediolanum, din anul 313.

„Multe sunt motivele pentru care Biserica i-a trecut in randul sfintilor pe imparatul Constantin cel Mare. Prin edictul amintit el a dat libertate Bisericii crestine, a oprit persecutiile cu care inaintasii lui, imparatii romani ii persecutau atat pe crestini cat si Biserica crestina. El este cel care a convocat Sinodul I Ecumenic, iar la unele lucrari ale sinodului a participat chiar si imparatul Constantin. A dat libertate si drepturi Bisericilor, episcopilor si crestinilor”, a aratat Preasfintitul Parinte Visarion, Episcopul Tulcii.

Sfanta Elena, mama imparatului, a descoperit la Ierusalim Crucea pe care a fost rastignit Mantuitorul.

„Imparateasa Elena s-a ocupat mult de ridicarea de lacasuri sfinte in locurile sfinte atat la Ierusalim, cat si in celelalte locuri sfinte ale Orientului si ea a fost cea care a gasit crucea Mantuitorului Iisus Hristos in urma sapaturilor arheologice pe care le-a facut chiar pe locul unde a fost rastignit Mantuitorul si anume, pe Golgota”, a mai spus Preasfintitul Visarion.

Un fragment din moastele Sfintilor Imparati Constantin si Elena se afla si la Catedrala patriarhala din Bucuresti. Potrivit statisticilor Ministerului Administratiei si Internelor, peste 1,8 milioane de romani isi serbeaza, pe 21 mai, onomastica.

Sursa: basilica.ro
 

Pe aceeaşi temă

20 Mai 2012

Vizualizari: 898

Voteaza:

Sfintii Imparati Constantin si Elena 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE