Sfintirea bisericii Adormirea Maicii Domnului din parohia Ianca II, Protoieria Faurei

In Duminica a XXV-a dupa Rusalii, credinciosii parohiei Ianca II, Protopopiatul Faurei, judetul Braila, au participat la sfintirea bisericii parohiale cu hramul „Adormirea Maicii Domnului“ din localitate, de catre Inaltpreasfintitul Parinte Casian, Arhiepiscopul Dunarii de Jos.

Localitatea Ianca a fost infiintata in anul 1832 de catre Costache Niculescu Druganescu, pe mosia sa.

Primii locuitori ai asezarii au fost pastori de la munte, din zona Buzaului si Ramnicului, care au coborat la campie. De aceea, initial, localitatea s-a numit „Adunatii de la Buzau”.

Odata cu infiintarea localitatii, boierul Costache Niculescu Druganescu zideste biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”. In timpul Primului Razboi Mondial a fost transformata de inamici in grajd pentru vite, dupa care a fost daramata.

La anul 1872 s-a zidit cea de a doua biserica a localitatii, cu hramul „Sfantul Ioan Botezatorul” pe locul careia, ulterior, a fost construita biserica ce exista si astazi in parohia Ianca I.

In anul 1939 s-au facut demersuri pentru reconstruirea bisericii „Adormirea Maicii Domnului”, insa declansarea celui de-al Doilea Razboi Mondial au facut imposibile continuarea lucrarilor.

In noiembrie 1999 s-a incheiat un contract de concesionare intre Consiliul Local Ianca si parohia Ianca prin care s-a atribuit acesteia, gratuit, un teren situat in centrul orasului in suprafata de 1080 mp pentru construirea unei noi biserici.

In anul 2000, prin Decizia Chiriarhala nr. 81 s-a infiintat parohia Ianca II, dupa care, la data 20 august 2000, Chiriarhul Dunarii de Jos a sfintit locul si a asezat piatra de temelie pentru noul locas de cult.

Biserica a fost construita intre anii 2001–2013, prin contributia jertfelnicilor si bunilor enoriasi ai parohiei, cu ajutorul substantial al autoritatilor locale si judetene, dupa proiectul intocmit de arhitectul Radu Cherembach si ing. Ionel Banica.

In acest fel restaurata si innoita cu toate cele necesare cultului, biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului“ din parohia Ianca II, Protopopiatul Faurei, judetul Braila, a fost sfintita in data de 10 noiembrie 2013.

Slujba sfintirii si Sfanta Liturghie au fost savarsite de Arhiepiscopul Dunarii de Jos, Inaltpreasfintitul Parinte Casian, inconjurat de un ales sobor de preoti din administratia eparhiala si din parohiile invecinate, in prezenta oficialitatilor locale si judetene dar si a unui mare numar de credinciosi din parohie si nu numai, care, dupa traditie, au putut sa se inchine in Sfantul Altar.

Cu acest prilej, noua biserica a primit si al doilea hram, ea fiind asezata sub patronajul spiritual al Sfantului Mucenic Trifon, ocrotitorul agricultorilor.

Copiii participanti la programul catehetic „Hristos impartasit copiilor“ au oferit raspunsurile liturgice, alaturi de credinciosii prezenti, intr-o frumoasa cantare omofona, iar la momentul chinonicului au prezentat un moment cultural-artistic.

In continuare, Chiriarhul Dunarii de Jos a acordat o serie de diplome – act de pretuire - care au evidentiat jertfelnicia ctitorilor, a autoritatilor locale si judetene dar si a credinciosilor.

La final a fost savarsita o slujba de pomenire pentru ctitorii si binecredinciosii crestini, trecuti la Domnul.

Evenimentul s-a incheiat cu traditionala agapa crestineasca, membrii Consiliului si Comitetului parohial pregatind si pachete cu alimente, atat pentru credinciosii participanti, cat si persoane bolnave, nedeplasabile, aflate in evidentele speciale ale parohiei.

Sursa: edj.ro

.

13 Noiembrie 2013

Vizualizari: 389

Voteaza:

Sfintirea bisericii Adormirea Maicii Domnului din parohia Ianca II, Protoieria Faurei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE