Sfintirea Bisericii 'Sfintii Imparati Constantin si Elena' din municipiul Dorohoi

Biserica „Sfintii Imparati Constantin si Elena“ - Plevna din Dorohoi a fost sfintita duminica de Inalt Preasfintitul Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei. Lacasul de inchinaciune a fost ridicat in sapte ani si urmeaza ca in perioada urmatoare sa fie realizata pictura interioara.

Credinciosii din parohia Plevna, dar si cei din alte parohii din municipiul Dorohoi s-au rugat in urma cu doua zile la slujba de sfintire a Bisericii „Sfintii Imparati Constantin si Elena“. De dimineata, soborul de preoti, autoritatile locale, enoriasii si copiii din parohie l-au intampinat pe Inalt Preasfintitul Teofan. Tarnosirea sfantului lacas a fost urmata de Sfanta Liturghie, savarsita pe un podium amenajat langa biserica.

Din soborul de preoti si diaconi a facut parte si pr. Ionel Roata, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iasilor. La slujba au participat autoritati locale, judetene si centrale. Oamenii au trecut prin sfantul altar si s-au inchinat la sfanta masa, sarutand Sfanta Evanghelie si Sfanta Cruce. Parintele Stelian Ciurciun, protopop al Protopopiatului Dorohoi, a citit hrisovul de sfintire, apreciind totodata osteneala parintelui paroh Constantin Ceobanu, a credinciosilor, ctitorilor si a donatorilor. „Bucuria sfintirii acestei biserici este mare pentru aceasta comunitate pentru ca stiu cu cat efort a reusit parintele paroh Constantin Ceobanu sa-i stranga in jurul sau pe credinciosi“, a spus pr. protopop Stelian Ciurciun.

"Prin intermediul acestei scari, enoriasii vor incerca sa urce treapta cu treapta spre Dumnezeu"

Parintele paroh a adresat un cuvant in care a multumit tuturor celor care au sprijinit lucrarile de constructie, exprimandu-si bucuria pentru faptul ca Mitropolitul Moldovei si Bucovinei a binecuvantat acest sfant lacas. Inalt Preasfintitul Parinte Teofan a amintit ca o alta „scara spre cer“ s-a inaltat in municipiul Dorohoi. „Multumim lui Dumnezeu ca ne-a invrednicit sa traim aceasta zi. In orasul Dorohoi, pe langa celelalte nestemate ale cerului, s-a mai adaugat o alta scara catre cer. Prin intermediul acestei scari, enoriasii acestei parohii, avandu-l in mijlocul lor pe parintele paroh, vor incerca sa urce treapta cu treapta spre Dumnezeu. Multumim lui Dumnezeu ca a imprumutat mainile Sale preotului paroh, enoriasilor si celor care au ajutat la ridicarea acestui sfant lacas“, a subliniat IPS Parinte Mitropolit Teofan. Parintele paroh Constantin Ceobanu a primit rangul de iconom stavrofor, iar credinciosilor care au ajutat la ridicarea bisericii li s-au oferit distinctii de vrednicie.

Biserica „Sfintii Imparati Constantin si Elena“ a fost ridicata intre anii 2003-2010, piatra de temelie fiind pusa in anul 2000 de PS Calinic Botosaneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iasilor. Constructia sfantului lacas este finalizata, acesta fiind dotat cu toate obiectele necesare sfintelor slujbe, urmand sa fie demarate lucrarile de pictura. (Constantin Ciofu)

Sursa: mmb.ro

.

12 Iulie 2011

Vizualizari: 327

Voteaza:

Sfintirea Bisericii 'Sfintii Imparati Constantin si Elena' din municipiul Dorohoi 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE