Sfintirea iconostasului din Vilanova I la Geltru

Credinciosii Parohiei Ortodoxe Romane „Sfantul Serafim de Sarov” din localitatea spaniola Vilanova I la Geltru au trait momente de aleasa bucurie in Duminica a 5-a dupa Pasti, pe 13 mai, prin prezenta in mijlocul lor a Preasfintitului Parinte Timotei, Episcopul Spaniei si Portugaliei, care a savarsit Sfanta Liturghie arhiereasca si sfintirea catapetesmei. Numar mare de credinciosi au luat parte la acest moment duhovnicesc, la care a participat si parintele Grigore Toader din Feldru, judetul Bistrita-Nasaud, tatal preotului paroh din Vilanova I la Geltru, pr. Constantin Alin Toader, venit special pentru aceasta bucurie a parohiei spaniole.

Parintele Episcop Timotei a fost intampinat dimineata, la ora 9:40, de catre un grup de credinciosi imbracati in portul traditional romanesc, la intrarea in locasul de rugaciune. Inainte de a incepe Sfanta Liturghie, ierarhul a sfintit iconostasul locasului de inchinare al acestei parohii si icoanele, asezate prin ravna credinciosilor, in frunte cu parintele Constantin. Iconostasul a fost amplasat chiar inainte de Duminica Floriilor, fiind lucrat din lemn de stejar masiv, in judetul Neamt.

Pentru intreg efortul depus in formarea si pastrarea unitatii turmei ce i-a fost incredintata, pentru grija fata de impodobirea spatiului de slujire, toate intr-un timp relativ scurt, precum si ca indemn spre sporirea slujirii sale, parintele Constantin Alin a fost ridicat de Preasfintitul Episcop Timotei la rangul de sachelar.

Sfanta Liturghie s-a incheiat prin cuvantul de invatatura al Parintelui Episcop, care a aratat sensul Apei celei Vii, indemnandu-i pe toti cei prezenti sa porneasca in cautarea acesteia: „Apa cea Vie o gasim in adancul sufletului, Apa cea Vie de care vorbeste Mantuitorul nu este altceva decat Harul Sfantului Duh, care trebuie sa izvorasca din sufletul nostru. Trebuie sa aruncam mrejele noastre in adancime, sa sapam adanc pentru ca sa dam de apa cea curgatoare, de apa curata pe care o gasim doar in Hristos, in Dumnezeu”.

Comunitatea de credinciosi romani din Vilanova a apartinut initial de Parohia Barcelona, functionand ca filie a acesteia. Dupa ce a dobandit mai multa maturitate, incepand cu 1 august 2010, prin purtarea de grija a Preasfintiei Sale Timotei, a fost transformata in parohie de sine statatoare, moment in care a fost hirotonit spre pastorirea romanilor de aici parintele Constantin Alin Toader.

In momentul de fata, credinciosii acestei parohii se bucura de o slujire regulata a sfintelor slujbe, dar si de anumite activitati care se organizeaza in mijlocul lor, despre care marturiseste parintele paroh: „In parohie functioneaza un cor ce a luat nastere la sfarsitul luni decembrie 2010, in preajma sarbatorilor de Craciun fiind primul concert de colinde pe care ei l-au sustinut pentru romanii ortodocsi ai parohiei, cat si pentru poporul catalan din localitate. Avem si o scoala parohiala, a carei activitate a demarat la 1 octombrie 2011, unde li se preda copiilor cursuri de catehism, geografie si istorie. De asemenea, in ultima duminica a fiecarei luni se distribuie gratuit o revista parohiala avand ca scop aprofundarea unor cunostinte duhovicesti”.

Sursa: episcopiaspanieiportugaliei.es

 

.
Pe aceeaşi temă

18 Mai 2012

Vizualizari: 420

Voteaza:

Sfintirea iconostasului din Vilanova I la Geltru 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE