Sfintirea unei troite dedicate eroilor neamului, la Izvorul Arnotei

In cadrul manifestarilor dedicate implinirii a 500 de ani de atestare documentara a localitatii valcene Costesti, astazi, 8 octombrie 2012, incepand cu orele 11.30, in comuna Costesti, la punctul ,,Izvorul Arnotei” din satul Bistrita, a avut loc slujba de sfintire a troitei "Inaltarea Domnului" - Izvorul Arnotei, urmata de un ceremonial religios si militar, eveniment organizat de catre Asociatia Nationala Cultul Eroilor "Regina Maria" - filiala judeteana Valcea.

Slujba de sfintire a fost oficiata de catre Inaltpreasfintitul Parinte Gherasim, Arhiepiscopul Ramnicului, impreuna cu un sobor de preoti si diaconi, in prezenta a numerosi credinciosi.

Troita Eroilor si Martirilor cu hramul "Inaltarea Domnului" de la Izvorul Arnotei, a fost ridicata la initiativa Asociatiei Nationale Cultul Eroilor "Regina Maria", Filiala judeteana Valcea, cu binecuvantarea Inaltpreasfintitului Parinte Gherasim si purtarea de grija a Preasfintitului Parinte Emilian Lovisteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Ramnicului, prin contributia materiala si financiara a mai multor institutii publice, societati comerciale si romani patrioti, precum si a unor crestini ortodocsi din judetul Valcea si din tara.

Troita este ridicata in memoria Marelui Voievod Basarab, a fratilor eroi Constantin, Grigore si Marcu Castravete, fii ai satului Pietreni, cazuti la datorie in primul razboi mondial, al luptatorilor partizani din rezistenta Armata Anticomunista – Grupul Arnota, ucisi in inclestarea cu trupele de represiune ale regimului comunist, eroilor si martirilor neamului din toate timpurile, cazuti in razboaie si revolutii.

Dupa slujba de sfintire a troitei a avut loc un ceremonial religios si militar, cu constituirea dispozitivului detasamentului de onoare, a fost intonat Imnul National al Romaniei si s-a arborat Drapelul National. De asemenea, a fost prezentata semnificatia momentului si a fost oficiata o slujba de pomenire pentru eroii neamului romanesc.

La finalul manifestarii au rostit scurte alocutiuni dedicate momentului festiv Inaltpreasfintitul Parinte Gherasim, Arhiepiscopul Ramnicului, Toma Pestereanu, primarul comunei, generalul de brigada (rtg) Constantin Tanase, vicepresedinte al Asociatiei Nationale Cultul Eroilor "Regina Maria" – Filiala Valcea, prof. drd. Florin Epure – Directia pentru Cultura si Culte Valcea, prof. univ. dr. Petre Gheorghe, si prof. Univ. dr. Dinica Ciubotea, de la Departamentul de Istorie si Relatii Internationale al Universitatii din Craiova, dr. Ing. Mihai Sporis, lider al Grupului de la Ramnic "Romania – Gradina Maicii Domnului”, prof. univ. dr. Alexandru Popescu – Mihaiesti, presedintele Forumului Cultural al Ramnicului, ing. Marian Patrascu, ist. George Rotaru, presedintele Asociatiei Nationale de Vexilologie ,”Tricolorul”, Gheorghe Sporis, prim-vicepresedinte al Asociatiei Nationale "Veteran Mont", si alte personalitati ale culturii valcene.

Referitor la insemnatatea evenimentului, organizatorul si moderatorul manifestarii, domnul ing. Eugen Petrescu, presedintele Asociatiei Nationale Cultul Eroilor ,,Regina Maria” – Filiala Valcea, ne-a declarat: "Evenimentul se inscrie in programul Centrului National de Cercetari Istorice Pr. Dumitru Balasa – organism de cercetare si cinstire a eroilor, martirilor si istoriei neamului, aflat sub coordonarea Asociatiei Nationale Cultul Eroilor «Regina Maria», Filiala judeteana Valcea, intitulat «Pe urmele eroilor si martirilor neamului romanesc» si in programul organizat de Primaria si Consiliul Local al comunei Costesti dedicat aniversarii a 500 de ani de la prima atestare documentara a satelor Costesti si Pietreni (11 octombrie 1512 – 11 octombrie 2012)".

Sursa: arhiram.ro

.

09 Octombrie 2012

Vizualizari: 356

Voteaza:

Sfintirea unei troite dedicate eroilor neamului, la Izvorul Arnotei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE