Simpozion dedicat Episcopului Locotenent Eugeniu Laiu

Pe data de 1 aprilie 2012 se implinesc 45 de ani de ani de la mutarea la Domnul a celui de-al treilea ierarh al Episcopiei Constantei (infiintata in anul 1923), PS Eugeniu Laiu. Cu acest prilej, sambata, 31 martie, va avea loc pomenirea ierarhului tomitan. Astfel:

- la ora 9.00 este programat parastasul oficiat de pr. Ciprian Stoichin la biserica "Sfintii Imparati Constantin si Elena - I" din Constanta, locul unde PS Eugeniu Laiu a fost instalat Episcop Loctiitor al Constantei pe 1 noiembrie 1942;

- ora 10.00, Inaltpreasfintitul Teodosie ii va oficia pomenirea la Catedrala Arhiepiscopala "Sfintii Apostoli Petru si Pavel";

- la ora 11.00 va avea loc vernisarea expozitiei "Episcopul Eugeniu Laiu in fotografii de epoca", expozitie organizata si prezentata de Ionut Druche in Sala Magna din Palatului Arhiepiscopal;

- la ora 11.30 este programata prezentarea vietii si activitatii celui de-al treilea episcop al Constantei de catre Inaltpreasfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului si parintele arhimandrit Paisie Fantaziu.

Activitatile, organizate de Catedrala Arhiepiscopala "Sfintii Apostoli Petru și Pavel", Arhiepiscopia Tomisului si Asociatia "De la Dunare la Mare", sunt reunite sub genericul: „45 de ani de la mutarea la Domnul (1 aprilie 1967) a Arhiereului Eugeniu Laiu - Suceveanul, Episcop Loctiitor al Constantei (1942-1944)".

Episcopul Eugeniu Laiu s-a nascut in judetul Neamt. Dupa absolvirea seminarului "Sfantul Apostol Andrei" din Galati, in anul 1920 s-a calugarit la Manastirea Horaita. Tot in acest an a devenit student al Facultatii de Teologie din Cernauti, pe care ulterior a condus-o. In anul 1933, l-a cunoscut si indrumat catre viata monahala pe Sfantul Ioan Iacob Hozevitul. Intre 1936 si 1939 a slujit la biserica ortodoxa romana din Paris.

Dupa ce un timp a fost arhiereu vicar al Mitropoliei Bucovinei, pe data de 1 noiembrie 1942 a fost instalat Episcop Loctiitor al Constantei, eparhie pe care a pastorit-o pana in februarie 1944.

Ultimii zece ani i-a petrecut la manastirea „Horaita”, de unde a trecut la Domnul la varsta de 73 de ani.

Biroul de Comunicare


 

28 Martie 2012

Vizualizari: 773

Voteaza:

Simpozion dedicat Episcopului Locotenent Eugeniu Laiu 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE