Centrul de Cercetare Ecumenică și Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu organizează în perioada 22-23 mai Simpozionul național „Reformă și Ortodoxie”. Evenimentul adună cadre didactice universitare din țară, cercetători și teologi implicați în dialogul dintre Biserica Ortodoxă și cea luterană.
Deschiderea simpozionului a avut loc luni, 22 mai, în Aula „Mitropolit Ioan Mețianu” a Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, unde au fost prezenți decanul instituției, pr. prof. univ. dr. Nicolae Chifăr, prodecanul facultății, pr. prof. univ. dr. Aurel Pavel, pr. prof. univ. dr. Viorel Ioniță de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, episcopul emerit prof. dr. Christoph Klein, prof. dr. Ștefan Tobler și numeroși invitați de la universități din țară.
În debutul simpozionului pr. prof. univ. dr. Nicolae Chifăr a vorbit despre relațiile de prietenie și de dialog teologic între comunitatea luterană și cea ortodoxă din Sibiu.
„Este cunoscută tradiția relațiilor de bună conviețuire, de bună înțelegere între comunitatea luterană și cea ortodoxă, chiar dacă există diferențe confesionale, aici, în acest oraș transilvănean, acolo unde ortodocșii și luteranii și-au găsit un loc de conviețuire, s-au respectat, s-au îngăduit și au căutat să trăiască în bună înțelegere. De asemenea, știm că cei care au inițiat această mișcare reformatoare în Biserica apuseană au fost interesați de Ortodoxia răsăriteană și de la început au fost sensibili la ceea ce Biserica a învățat din vechime și s-au raportat la aceste izvoare”, a subliniat părintele decan.
De la distanță la comuniune
În cuvântul său, prof. dr. Ștefan Tobler a subliniat obiectivele acestui simpozion național prin care teologii din ambele confesiuni să analizeze rezultatele dialogului teologic de până acum dintre cele două Biserici.
„Distanța geografică, eventual teologică, o completă lipsă de relații într-o lumea globalizării nu este permisă. Oare unde am ajuns pe drumul de la distanță la comuniune? Acest simpozion se situează în această provocare. Îmi doresc mult ca la sfârșitul celor două zile de discuții intense, cu 20 de referate, să avem clarificate unele puncte și, cine știe, să lucrăm împreună o pistă de cercetare unde putem face un pas mai departe de la distanță la comuniune”, a spus prof. dr. Ștefan Tobler.
Dintre referatele prezentate la simpozion amintim: „Dialogul teologic bilateral dintre BOR și EKD. Prezentare generală, evaluare și perspective” (pr. prof. dr. Viorel Ioniță), „Reformatorul Johannes Honterus și Ortodoxia: ecumenismul timpuriu” (prof. dr. Christoph Klein), „Relațiile reformatorilor cu Țările Române” (pr. prof. dr. Constantin Pătuleanu), „Referințe la Biserica Ortodoxă în scrierile lui Martin Luther” (dr. Mugurel Păvălucă).
Sursa: mitropolia-ardealului.ro
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.