Anul 2013 este sarbatorit in Biserica Ortodoxa Romana ca "An omagial al Sfintilor Imparati Constantin si Elena", la implinirea a 1700 de ani de la emiterea de catre Sfantul Imparat Constantin a Edictului de la Mediolanum, in anul 313, edict care dadea libertate religioasa crestinilor sa-si practice propriul crez religios.
Istoricul Eusebiu de Cezareea afirma ca in ajunul luptei de la Pons Milvius, din 28 octombrie 312, impotriva lui Maxentiu, Imparatul Constantin a vazut pe cer Semnul Fiului Omului - Sfanta Cruce - cu inscriptia: "IN HOC SIGNO VINCES" (In acest semn vei invinge). Biruinta lui Constantin a fost considerata de imparat ca un ajutor primit de Sus.
Imparatul a fost convins ca a castigat acea batalie "prin inspiratie divina" (instinctu divinitatis).
Intr-o lume divizata intre paganism si crestinism, Sfantul Imparat Constantin a devenit protector al religiei crestine, luand multe masuri in favoarea Bisericii lui Hristos. Credem ca sunt multe similitudini intre lumea de atunci si lumea de astazi, o lume amenintata de necredinta, de indiferenta fata de sacru, de violenta si de conflicte, in care oamenii tind sa fie, ca in vremea lui Noe, "numai trup".
Urmand unei traditii de peste un deceniu, Facultatea de Teologie Ortodoxa din Alba Iulia organizeaza, in perioada 14-16 mai 2013, Simpozionul International cu tema: RELIGIE SI POLITICA. Relatia dintre Biserica si Stat de la Constantin cel Mare la Europa Post-Maastricht, bucurandu-se de participarea unor personalitati marcante din tara si din strainatate, dintre care amintim: IPS Laurentiu Streza, Mitropolitul Ardealului; IPS Irineu Pop, Arhiepiscopul Alba Iuliei; PS Gurie Georgiu, Episcopul Devei si Hunedoarei; PS Nicodim Nicolaescu, Episcopul Severinului si Strehaiei; PS Ignatie Trif, Arhiereu Vicar al Episcopiei Ortodoxe Romane a Spaniei si Portugaliei; Domnul Victor Opaschi, Ministru Secretar de Stat pentru Culte; Domnul Profesor Andrei Marga, Presedintele Institutului Cultural Roman; Domnul Herman Tristram Engelhardt jr. Rice University, USA; Ryan Nash, The Ohio State University, Wexner College of Medicine, Columbus, OH, USA; Mark J. Cherry, St. Edward's University Austin, Texas, USA; Ana Iltis, Wake Forest University, Winston-Salem, North Carolina, USA; Corinna Delkeskamp-Hayes, European Programs, International Studies in Philosophy and Medicine, Freigericht, Germany; Tiziano Salvaterra, University Trento, Italia; Roberto Giraldo, L'Istituto di Studi Ecumenici "San Bernardino", Venezia, Italia; Theodore Damian, Romanian Institute of Orthodox Theology and Spirituality, New York, USA; Petr Balcarek, Palacy University, Omolouc, Czech Republic.
Partenerii Simpozionului International de la Facultatea de Teologie din Alba Iulia sunt: Institutul Cultural Roman; Secretariatul de Stat pentru Culte; Institutul de Studii Ecumenice "San Bernardino" din Venetia; Arhiepiscopia Ortodoxa Romana de Alba Iulia; Universitatea "Petre Andrei" din Iasi; Universitatea "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia; Universitatea Pitesti; Scoala Nationala de Stiinte Politice si Administrative din Bucuresti; Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica; Scoala Doctorala de Teologie din Alba; European Journal of Science and Theology.
Simpozionul isi propune sa atinga - prin patru paneluri de lucru - diferitele aspecte sensibile ale relatiei dintre Politica si Religie, dintre Biserica si Stat, adunand in cadrul dezbaterii temei ideile si opiniile exprimate de-a lungul vremii de Sfanta Biserica prin slujitorii ei si de reprezentantii puterii seculare.
Pr. Lect. Dr. Alexandru Moldovan - Facultatea de Teologie Ortodoxa din Alba Iulia
Sursa: reintregirea.ro
-
Sfintii Imparati Constantin si Elena - prototipuri ale apostolatului mirean, politic si social crestin
Publicat in : Sfintii Constantin si Elena -
Sfintii Imparati Constantin si Elena, prezenti in icoana Inaltarii Sfintei Cruci
Publicat in : Inaltarea Sfintei Cruci -
Biserica Sfintii Imparati Constantin si Elena - Vergului
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania -
Sfintii Imparati Constantin si Elena
Publicat in : Calendar ortodox
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.