Simpozionul international 'Taina si comuniune' la Caransebes

In sala de festivitati a Episcopiei Caransebesului a avut loc ieri, 24 aprilie, deschiderea festiva a Simpozionului International "Taina si comuniune", organizat de episcopia Caransebesului in cadrul manifestarii „Zilele credintei si culturii in Caras-Severin”, editia a VI-a.

La aceasta manifestare au participat opt ierarhi, membrii ai Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, peste 50 de istorici si cercetatori din Transilvania si Banat. Alaturi de invitati au mai luat parte studenti si seminaristi ai scolilor teologice caransebesene, precum si clerici din Episcopia Caransebesului.

Manifestarea de ieri a debutat printr-un recital de cantari duhovnicesc cu relevanta asupra temelor propuse, recital sustinut de catre un grup de slujitori ai noii catedrale episcopale din Caransebes.

Temele simpozionului, teologica si istorica au fost legate de proclamarea de catre Patriarhia Romana a anului 2012 ca „Anul omagial al Sfantului Maslu si al ingrijirii bolnavilor”, la care se adauga tema istorica Sfantul Mitropolit Andrei Saguna si Banatul. Aceasta din urma a fost aleasa avand in vedere recenta canonizare a Sfantului Ierarh Andrei Saguna si pentru a evidentia contributia Sfantului Mitropolit la promovarea vietii bisericesti din Banat. De numele acestui mare ierarh si carturar al Bisericii se leaga multe evenimente importante ce ilustreaza viata Bisericii din Banat, intre care la loc de cinste amintim infiintarea Episcopiei Caransebesului, in anul 1865 si vrednica pastorire a primilor doi episcopi, Ioan Popasu si Nicolae Popeea, ucenici devotati ai Marelui si Sfantului Mitropolit.

Dupa comunicarile in plen si cuvintele de binecuvantare ale ierarhilor prezenti a avut loc lansarea volumelor: PS Lucian, Episcopul Caransebesului si Prof. Dr. Petru Bona – Parohiile ortodoxe romane din Eparhia Caransebesului, editura Episcopiei Caransebesului, 2012; Pr. prof. dr. Vasile Munteanu - Scrieri teologice si istorice, editura Episcopiei Caransebesului, 2012; Pr. medic Cornel Jupaneant – Taina Sfantului Maslu – o interpretare teologica si medicala, editura Episcopiei Caransebesului, 2012;

Dupa prezentarea volumelor de carte s-a vernisat expozitia documentara cu privire la relatiile dintre Episcopia Caransebesului si Sf. Mitropolit Andrei Saguna, precum si o expozitie foto-documentara despre activitatea Episcopiei Caransebesului de la infiintare (1865) si pana in timpul episcopului Nicolae Popea (1908).

Pentru cei prezenti in sala de festivitati a Episcopiei a mai fost vernisata expozitia de icoane realizate de studentii facultatii de Teologie ortodoxa din Cluj, sub indrumarea domnului lect. Univ. dr. Marcel Muntean.

Sursa: episcopiacaransebesului.ro
 

Pe aceeaşi temă

25 Aprilie 2012

Vizualizari: 309

Voteaza:

Simpozionul international 'Taina si comuniune' la Caransebes 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

sfantul maslu

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE