Simpozionul Mehedinti - istorie, cultura si spiritualitate


Simpozionul "Mehedinti - istorie, cultura si spiritualitate"

Episcopia Severinului si Strehaiei organizeaza in perioada 09-13 septembrie o serie de manifestari cultural-religioase, istorice si artistice sub genericul "Mehedinti - istorie, cultura si spiritualitate". Aceste manifestari sunt prilejuite de comemorarile jubiliare pe care Episcopia Severinului si Strehaiei le sustine in acest an, respectiv "2008 - Anul jubiliar al Sfintei Scripturi si al Sfintei Liturghii" si "150 de ani de la trecerea la cele vesnice a teologului, filozofului, pedagogului si oratorului Eufrosin Poteca, personalitate marcanta a culturii mehedintene".


Deschiderea oficiala a simpozionului "Mehedinti - istorie, cultura si spiritualitate" va avea loc marti, 9 septembrie 2008, in sala "Mitropolit Nestor Vornicescu" a Episcopiei Severinului si Strehaiei, incepand cu orele 11.00, in cadrul careia se vor rosti alocutiuni din partea inaltilor ierarhi invitati, precum si din partea oficialitatilor locale. Printre ierarhii invitati se numara I.

P.S. Dr. Irineu Popa - Arhiepiscop al Craiovei si Mitropolitul Olteniei, P.S. Lucian - Episcopul Caransebesului, P.S. Daniil - Episcopul Daciei Felix, P.S. Sebastian - Episcopul Slatinei si P.S. Siluan Manuila - Episcopul Episcopiei Ortodoxe a Romanilor din Ungaria.

In aceeasi zi, va avea loc lansare de carte, este vorba de : "Mehedinti - vatra de istorie si spiritualitate ortodoxa romaneasca" , autor Pr. lect. univ. dr. Sergiu Grigore Popescu de la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Craiova, "Carte despre carte"- volum semnat de prof. dr. Tudor Nedelcea de la Institutul de Cercetari Socio-Umane "C.S. Nicolaescu Plopsor" din Craiova, "Biserica cu hramul Sfantul Nicolae cel Sarac din Orsova", autor profesor Constantin Juan Petroi, "Tezaur folcloric Izvorasul - balade si cantece din Mehedinti", autor drd. Isidor Chicet, etnolog, precum si cele doua carti intitualte: "600 de ani de la trecerea la cele vesnice a Cuviosului Nicodim cel Sfintit de la Tismana" si "Manifestari omagiale Mitropolit Nestor Vornicescu"- aparute la editura "Didahia Severin". In incheierea programului se va vizita Muzeul "Regiunii Portilor de Fier" din Drobeta Turnu Severin.

Miercuri, 10 septembrie, incepand cu orele 10.00 in Sala Mare a Palatului Cultural "Theodor Costescu" din Drobeta Turnu Severin, va avea loc sectiunea "2008 - Anul jubiliar al Sfintei Scripturi si al Sfintei Liturghii", la care participa ierarhi, profesori de teologie, preoti si specialisti in domeniu. Tot in aceasta zi incepand cu ora 18.00, corul "Katharsis" al Episcopiei Caransebesului, condus de prof. Alin Buliga, va sustine un concert de muzica religioasa in Sala Mare a Palatului Cultural "Theodor Costescu", unde sunt invitati toi iubitorii acestui gen de muzica.

Joi, 11 septembrie, in sala "Mitropolit Nestor Vornicescu" a Episcopiei Severinului si Strehaiei, incepand cu orele 10.00, se vor prezenta o serie de comunicari avand ca tematica "150 de ani de la trecerea la cele vesnice a teologului, filozofului, pedagogului si oratorului Eufrosin Poteca". Si in aceasta zi vor participa oameni de cultura, preoti si specialisti in domeniu. De asemenea va avea loc lansare de carte a profesorului Alexandru Michiduta - directorul Editurii "Aius" din Craiova.

Vineri, 12 septembrie, in sala "Mitropolit Nestor Vornicescu" a Episcopiei Severinului si Strehaiei, incepand cu ora 10.00, va avea loc sectiunea "Istorie, teologie, spiritualitate", unde vor fi prezentate comunicari sustinute de invitati istorici, teologi si oameni de cultura.

Simpozionul "Mehedinti - istorie, cultura si spiritualitate" se va incheia sambata 13 septembrie, la manastirea Gura Motrului, unde incepand cu orele 09.00 se va savarsi Sfanta Liturghie, precum si o slujba de pomenire inchinata Arhim. Eufrosin Poteca, personalitate marcanta a culturii mehedintene.

Sursa: episcopiaseverinului.ro

.

04 Septembrie 2008

Vizualizari: 390

Voteaza:

Simpozionul Mehedinti - istorie, cultura si spiritualitate 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE