Sinistratii din Moldova, ajutati de crestinii de pretutindeni

Credinciosii din tara si strainatate au realizat mai multe colecte in bani, alimente neperisabile, materiale de constructii sau imbracaminte pentru sinistrati. Preotii si enoriasii din parohiile Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, dar si din alte eparhii ale Patriarhiei Romane au oferit pana in prezent hrana, imbracaminte sau electrocasnice persoanelor care au avut de suferit de pe urma inundatiilor.

Preotii din Protopopiatul Iasi 1 au efectuat, pana in prezent, colecte in bani, alimente neperisabile, materiale de constructii etc., necesare pentru sinistratii din zonele Moldovei afectate de ape. „Dupa datele pe care le avem pana in prezent constatam cu bucurie un sentiment de solidaritate frateasca. Din parohiile din Protopopiatul Iasi 1 s-au strans pana acum 27.000 de lei. Inalt Preasfintitul Parinte Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a venit cu propunerea ca imediat ce banii se colecteaza sa fie virati catre Centrul eparhial pentru ca ulterior sa fie distribuiti acolo unde este nevoie. Sunt parohii care au donat direct. La acestea se adauga colecta de cereale, alimente neperisabile, paturi, plapume etc. Multe din acestea au fost aduse la Biserica Barboi din Iasi, acolo unde este sediul Fratiei Ortodoxe Romane, filiala Iasi“, a amintit pr. Constantin Andrei, protoiereul Protopopiatului Iasi 1. Parohia Popesti a oferit doua tone de cereale; parintele Ioan Amarandei de la parohia Alexandru cel Bun a colectat ulei, zahar, faina, cereale; parohia „Invierea Domnului“ din cartierul iesean Dacia a dat comanda de 20 de paturi; parintele Toma Gradinaciuc de la parohia „Sf. Toma“ a strans cu ajutorul credinciosilor atat alimente neperisabile, cat si bani; in parohia „Sf. Nectarie“ din cartierul Alexandru cel Bun s-au colectat alimente, imbracaminte sau paturi.

„Desi trecem printr-o perioada de criza, bunatatea si dragostea crestinilor se cunosc“

Pana vinerea trecuta in parohiile din Protopopiatul Iasi 2 s-au colectat 20.000 de lei, bani care au fost trimisi la Centrul eparhial pentru centralizare. In continuare, preotii, pe masura ce colecteaza alte fonduri, le vor depune la sediul protopopiatului, iar de aici vor fi directionate catre Centrul eparhial. La nivel de cercuri pastorale vor fi stranse ajutoare care constau in alimente, imbracaminte, materiale de constructii si alte bunuri necesare sinistratilor. „La final se va face o situatie la nivel de protopopiat pentru a se cunoaste activitatea, munca si daruirea depusa de catre credinciosii si preotii din protopopiatul nostru. Sunt persoane care au mers personal ca sa-i sprijine pe cei aflati in necaz. Desi trecem printr-o perioada de criza, bunatatea si dragostea crestinilor se cunosc. Din putinul lor au oferit celor care sunt in nevoi“, a spus pr. Vilie Dorosinca, protopop al Protopopiatului Iasi 2.

In Protopopiatul Botosani au fost afectate de inundatii parohiile Padureni, Cosula, Buimaceni, Buhaceni si Trusesti. Familiile care au suferit de pe urma inundatiilor sunt alcatuite fie din persoane varstnice fara sprijin, fie au in intretinere copii si au nevoie, in principal, de materiale de constructii pentru consolidarea sau refacerea locuintelor si de alimente, intrucat inundatiile le-au afectat productia agricola din acest an. Protopopiatul Botosani a luat mai multe masuri pentru sprijinirea sinistratilor: s-a colectat suma de 15.360 de lei care a fost virata Centrului eparhial, s-au trimis in zona Dorohoi ajutoare constand in alimente, apa minerala, imbracaminte, cereale si materiale de constructii de catre parohiile Vorona Mare, Zlatunoaia, Ipotesti, Corni II, Poiana Vorona si Vorona Teodoru. Dupa cum ne-a relatat Dorina Rata, asistent social al Protopopiatului Botosani, in parohii se colecteaza alimente neperisabile, bani, imbracaminte si obiecte de uz casnic care sunt aduse la sediul Protopopiatului Botosani, de unde se vor distribui in zonele afectate.

In cadrul sedintei cu preotii din Protopopiatul Dorohoi de pe 12 iulie, pr. Stelian Ciurciun, protoiereul Protopopiatului Dorohoi, a solicitat de la preoti rapoarte mai ample referitoare la actiunile de intrajutorare. In acelasi timp, pr. protopop Stelian Ciurciun a cerut ca in fiecare parohie in care au fost inundatii preotii sa raporteze datele exacte cu privire la familiile sau gospodariile afectate. Dupa cum ne-a relatat pr. Adrian Cretu, secretar al Protopopiatului Dorohoi, in zilele precedente a fost intocmit un tabel cu toate ajutoarele primite si zonele in care au fost distribuite. „Sprijinul care vine prin protopopiat de la credinciosii din parohii este directionat catre parohiile cu cele mai mari urgente. Avem peste 30 de transporturi de ajutoare primite. Avem parohii care au venit cu hrana calda. S-au implicat in mod deosebit Seminarul Teologic Ortodox Liceal «Sf. Ioan Iacob Hozevitul» din Dorohoi si Manastirea Gorovei din judetul Botosani. Din partea Episcopiei Spaniei si Portugaliei se pregateste un transport pentru zona Dorohoiului. Avem un numar mare de parohii care au venit cu tot felul de ajutoare“, a spus pr. Adrian Cretu.

Crestinii din tara si strainatate au fost solidari si cu sinistratii din parohia Saucesti, Protopopiatul Bacau, care au avut de suferit in urma inundatiilor provocate de iesirea din matca a raului Siret. „Am primit ajutoare constand in alimente, haine, imbracaminte, cereale, etc. Am primit ajutoare din toate zonele tarii de la parohii, preoti, societati comerciale. O familie de preoti din Satu Mare a adus 200 de costume barbatesti. Noi gestionam toate ajutoarele care sunt trimise de parohii si de Biserica. Am observat ca sunt preoti care distribuie ajutoarele in mod independent prin parohie pe diferite strazi. Inundatiile au distrus aici doar bunurile casnice si pardoselile din case. Oamenii au nevoie de produse alimentare, lenjerie, covoare etc.“, ne-a spus pr. paroh Ioan Vadana. (Constantin CIOFU)

Sursa:mmb.ro

14 Iulie 2010

Vizualizari: 500

Voteaza:

Sinistratii din Moldova, ajutati de crestinii de pretutindeni 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE