Slujba Arhiereasca in cinstea Sfantului Cuvios Grigorie Decapolitul, la Manastirea Bistrita Olteana

Miercuri, 20 noiembrie 2013, Biserica noastra il pomeneste pe Sfantul Cuvios Grigorie Decapolitul ale carui sfinte moaste se afla la Manastirea Bistrita Olteana din judetul Valcea. Cu acest prilej, la Manastirea Bistrita Sfanta Liturghie va fi oficiata de catre Inaltpreasfintitul Parinte Irineu Popa, Arhiepiscopul Craiovei si Mitropolitul Olteniei, impreuna cu un ales sobor de ierarhi, preoti si diaconi.

Sarbatoarea va incepe cu slujba Privegherii, in seara zilei de 19 noiembrie, si va continua miercuri cu Acatistul „Sfantului Grigorie Decapolitul” si cu Sfanta Liturghie arhiereasca.La sarbatoarea inchinata Sfantului Cuvios Grigorie Decapolitul sunt invitati sa participe stareti si starete de la manastirile si schiturile din Arhiepiscopia Ramnicului, monahi si monahii, preoti si credinciosi din Eparhia Ramnicului, precum si pelerini din tara si din strainatate.

Sfantul Cuvios Grigorie Decapolitul

Sfantul Grigorie s-a nascut in jurul anului 780, in Isauria - Asia Mica, si a copilarit in cetatea Irinopolis. Dupa terminarea studiilor Sfantul s-a calugarit, ostenindu-se pentru apararea Ortodoxiei si cinstirea sfintelor icoane in Constantinopol, in Asia Mica, la Roma si in Macedonia. Si-a petrecut ultimii ani din viata in Manastirea „Sfantul Mina”, aproape de Tesalonic, invrednicindu-se de harul preotiei. Renumit in tot Bizantul pentru curatia vietii sale, Sfantul Grigorie Decapolitul trece la Domnul la 20 noiembrie, in anul 842, fiind inmormantat la o manastire din Constantinopol.

In anul 1453, moastele Sfantului Grigorie sunt duse in partile Dunarii, ajungand in mainile unui dregator turc. Auzind de minunile ce se faceau la aceste moaste, banul Tarii Romanesti, Barbu Craiovescu, le cumpara si le duce la Manastirea Bistrita din judetul Valcea, ctitoria sa, unde se afla si astazi.

Din cauza deselor atacuri si incursiuni ale ungurilor asupra Tarii Romanesti, calugarii din Manastirea Bistrita Olteana au sapat in secolul al XVI-lea o grota ascunsa in stanca, la un kilometru de manastire, unde ascundeau moastele Sfantului Grigorie in vremuri de primejdie. Cu timpul, in aceasta pestera s-a facut un mic paraclis pictat, de o rara frumusete, numit „Paraclisul Sfantului Grigorie”.

Racla de argint, in care se pastreaza cinstitele moaste, dateaza din anul 1656, fiind lucrata de mesteri din cetatea Brasovului. Generalizarea cultului Sfantului Grigorie Decapolitul a fost hotarata de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane in anul 1950.

Un fragment din cinstitele moaste ale Sfantului Grigorie Decapolitul se afla si la Biserica „Hagiu” din Capitala, care isi va serba ocrotitorul in aceasta sambata. Generalizarea cultului Sfantului Grigorie Decapolitul a fost hotarata de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane in anul 1950.

Sursa: arhiram.ro

.
Pe aceeaşi temă

17 Noiembrie 2013

Vizualizari: 272

Voteaza:

Slujba Arhiereasca in cinstea Sfantului Cuvios Grigorie Decapolitul, la Manastirea Bistrita Olteana 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE