Slujba Arhiereasca la Schitul Troianu din Ramnicu Valcea

In Duminica a XVI-a dupa Rusalii, astazi, 10 februarie 2013, Preasfintitul Parinte Emilian Lovisteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Ramnicului, impreuna cu un sobor de preoti si diaconi, a oficiat Sfanta Liturghie la Schitul Troianu din municipiul Ramnicu Valcea. Sarbatoarea a marcat 170 de ani de la tarnosirea bisericii vechi a schitului, cu hramul "Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul", in anul 1843, ctitorita de arhimandritul Hrisantie Penetis de la M-rea Hurezi. Cu acest prilej, Preasfintia Sa a binecuvantat si lucrarile picturii interioare si lucrarile de infrumusetare ce se savarsesc la noua biserica cu hramul "Izvorul Tamaduirii" din incinta chinoviei ramnicene.

Dupa citirea Sfintei Evanghelii, Preasfintitul Parinte Emilian Lovisteanul a rostit un cuvant de invatatura, in care a evidentiat sensurile duhovnicesti desprinse din pericopa evanghelica citita, in care Sfantul Evanghelist Matei prezinta Pilda talantilor spusa de Mantuitorul Iisus Hristos multimilor. „Trebuie sa fim recunoscatori lui Dumnezeu pentru darurile primite. Sfanta Liturghie este slujba prin excelenta in care multumim Domnului pentru aceste daruri: «Ale Tale dintru ale Tale, Tie iti aducem de toate si pentru toate».

Deci, aici in Biserica, la Sfanta Liturghie invatam ca darurile le primim de la Dumnezeu si trebuie sa le oferim oamenilor si Domnului. Trebuie sa fim primitori, receptori si in acelasi timp daruitori. Asadar, sa incercam sa ne situam prin viata si faptele noastre in categoria slujitorilor care au inmultit talantii, fiecare dupa posibilitati, cu ajutorul daruitorului Dumnezeu. Sa cultivam aceste daruri ale Sfintei Treimi si sa nu fim invidiosi pe cei care sunt mai inzestrati decat noi, pentru ca toti suntem fiii lui Dumnezeu.”, a conchis Preasfintitul Parinte.

In cadrul Sfintei Liturghiiau fost rostite ectenii de pomenire pentru ctitorii, staretii, vietuitorii, inchinatorii si binefacatorii acestui schit, adormiti intru Domnul.

La final, Parintele Ierarh a apreciat activitatea Parintelui Arhimandrit Sava Plesa, staretul schitului valcean, care intr-o perioada scurta de timp a construit o noua biserica pentru complexul monahal de la Troianu, astazi la stadiul de pictura.

La eveniment au participa monahi de la manastirile valcene si numerosi credinciosi din municipiul Ramnicu Valcea.

Biserica cu hramul "Taierea Capului Sf. Ioan Botezatorul", datand din secolul al XVIII-lea si casa staretiei au fost refacute de Hrisant Penetis (Hurezeanul), egumenul Manastirii Hurezi, intre anii 1840 si 1843, ca metoh al Manastirii Hurezi, pe un teren al acestuia, invecinat cu proprietatea Manastirii Bistrita. Intregul teren din zona, cu mult mai mare decat cel pe care se afla complexul monahal de astazi, a apartinut celor doua manastiri valcene.

In vara si toamna anului 1848, cu asentimentul autoritatilor eclesiastice, aici s-a aflat comandamentul militar al armatei de panduri si voluntari condusa de generalul Gheorghe Magheru.

La secularizarea averilor manastiresti, efectuata prin legea din 1864, schitul Troianu a fost trecut in proprietatea statului, devenind metoh al Manastirii Hurezi. Ulterior, din martie 1949 intra in stapanirea statului comunist.

Pana in anul 1972, biserica, turnul clopotnita, casa staretiei si terenul aferent au apartinut de I.A.S. Rm. Valcea. Casa staretiei fusese transformata in depozit, foisorul si pridvorul daramate, iar biserica devenise grajd pentru vite. Si toate acestea in conditiile in care fostul schit de la Troianu figura din iulie 1966 pe lista monumentelor istorice protejate de stat.

Intre anii 1972 si 1975, intregul complex de cladiri a fost restaurat de Comitetul de Cultura si Educatie Socialista Valcea. Din 18 octombrie 1973, monumentul istoric a fost transferat in administrarea Muzeului Judetean Valcea, fiind numit la acea vreme, „Casa Magheru”. Dupa restaurare, aici a fost amenajat Muzeul "General Gheorghe Magheru". Aflat intr-o zona periferica a orasului, muzeul a avut un flux mic de vizitatori, cu mult sub cheltuielile de salarizare a personalului si de intretinere a cladirilor.

Dupa anul 2002, manastirea a fost restaurata cu binecuvantarea Preasfintitului Parinte Gherasim, astazi Arhiepiscopul Ramnicului si purtarea de grija a parintelui staret Arhim. Sava Plesa. Pe 15 iulie 2008, la initiativa parintelui Arhim. Sava Plesa, Inaltpreasfintitul Arhiepiscop Gherasim a pus piatra de temelie a noii biserici cu hramul "Izvorul Tamaduirii". Astazi, constructia noii biserici este finalizata, in prezent desfasurandu-se lucrarile de pictura in interior si in exterior. Noua biserica detine si un demisol unde se pot organiza conferinte bisericesti, simpozioane, expozitii s-au alte evenimente religioase si culturale. Ctitorii principali care au adus sprijinul la ridicarea acestui sfant lacas sunt preotul Chiril cu sotia sa, preoteasa Lidia, si Ana Chiril. Pictura paraclisului de la demisolul bisericii a fost realizata intre anii 2010 si 2011, de pictorita Tania Costea din Buzau. Schitul are in prezent noua vietuitori.

Sursa: arhiram.ro

.
Pe aceeaşi temă

11 Februarie 2013

Vizualizari: 419

Voteaza:

Slujba Arhiereasca la Schitul Troianu din Ramnicu Valcea 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE