Slujba Arhiereasca de Sfanta Mucenita Varvara in Salina - Ocnele Mari

Marti, 4 decembrie, zi in care Biserica Ortodoxa praznuieste pe „Sfanta Mare Mucenita Varvara”, Inaltpreasfintitul Parinte Gherasim, Arhiepiscopul Ramnicului,impreuna cu un sobor de ierarhi, preoti si diaconi, va oficia Sfanta Liturghie in biserica din Salina de Ocnele Mari, care isi va serba ocrotitoarea.

Sarbatoarea Sfintei Mucenite Varvara, ocrotitoarea spirituala a minerilor, constructorilor si arhitectilor crestini ortodocsi, va incepe luni dupa amiaza, de la orele 16,00, cand in Salina de la Ocnele Mari, va fi adusa spre inchinare de la Arhiepiscopia Tomisului, o racla cu particele ale moastelor mai multor sfinti printre care si un fragment din moastele Sfintei Mucenite Varvara, iar Preasfintitul Parinte Emilian Lovisteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Ramnicului, va oficia slujba de Priveghere in bisericuta paraclis constituita aici.

La sarbatoare sunt asteptati reprezentanti ai administratiei locale si centrale, angajati ai Salinei, preoti si credinciosi din parohiile vecine si numerosi turisti din tara.

La invitatia Inaltpreasfintitului Parinte Gherasim si a Preasfintitului Parinte Emilian Lovisteanul, in perioada 23 – 30 mai 2011, a avut loc vizita frateasca a IPS Daniel, Mitropolit de Kaessariani, Vyron si Ymittos - Grecia in Arhiepiscopia Ramnicului. Inaltpreasfintia Sa a adus spre bucuria duhovniceasca a clerului si credinciosilor valceni, Moastele Sfintei Mare Mucenite Varvara, din Grecia.Bisericuta cu hramurile „Sfantul Gheorghe” si „Sfanta Varvara” a fost amenajata in aceasta salina de catre Exploatarea Miniera Valcea si Primaria Ocnele Mari, cu largul concurs al parintelui Petre Veteleanu din Parohia Traistari, de care apartine acest sfant lacas. In localitatea Ocnele Mari in luna septembrie a anului 2009 s-a inaugurat prima salina deschisa circuitului turistic din judetul Valcea. Salina Ocnele Mari este amenajata la 225 de metri fata de nivelul marii. In cadrul parcului de agrement din salina pe langa bisericuta cu hramurile „Sfantul Gheorghe” si „Sfanta Varvara” unde credinciosii isi pot gasi linistea sufleteasca, este deschis publicului si un muzeu in care se regasesc atat exponate specifice mineritului cat si obiecte ce tin de istoria bogata a localitatii, precum si un restaurant, magazine de suveniruri, o baza sportiva (un teren de fotbal, de baschet, de tenis, mese de biliard) si spatii de joaca pentru copii.

Sfanta Mucenita Varvara este protectoarea minerilor, arhitectilor si a constructorilor crestini ortodocsi.

Sfanta Varvara a trait pe vremea imparatului Maximian (284-305) la Heliopolis. Era fiica unui pagan cu numele Dioscur (sau Dioscor), care o tinea sub paza, intr-un turn inalt, din pricina marii ei frumuseti trupesti. Fecioara aceasta credea in Hristos si n-a vrut sa-si ascunda credinta de tatal ei. Odata, cand tatal ei a spus sa se faca doua ferestre la o baie pe care o zidea, fiica lui a poruncit sa se faca trei. Intrebata fiind pentru ce a dat porunca aceasta, i-a raspuns ca a facut trei ferestre in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh. La auzul acestor cuvinte tatal ei s-a repezit indata cu sabia sa o omoare, dar sfanta a fugit si s-a ascuns intr-o stanca ce s-a deschis ca prin minune; de acolo s-a dus in munti. Tatal ei a urmarit-o si a gasit-o; a luat-o de cosite si a dat-o domnului tarii aceleia. Inaintea acestuia, Sfanta Varvara a marturisit pe Hristos si a batjocorit pe idoli. De aceea a fost chinuita in multe feluri si in sfarsit ucisa cu sabia de tatal ei, cu mainile lui. Se spune ca tatal ei, dupa ce a ucis-o, a fost lovit de trasnet pe cand cobora din munte si a murit.
(Sinaxar)

Sursa: arhiram.ro
 

.
Pe aceeaşi temă

01 Decembrie 2012

Vizualizari: 722

Voteaza:

Slujba Arhiereasca de Sfanta Mucenita Varvara in Salina - Ocnele Mari 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE