Slujba de binecuvantare a lucrarilor de pictura la biserica din Parohia Adalin, din Episcopia Salajului

Duminica, 24 august 2014, Preasfintitul Parinte Petroniu a fost prezent in mijlocul credinciosilor Parohiei Adalin, Protopopiatul Zalau. Cu acest prilej Preasfinția Sa a binecuvantat lucrarile de pictura efectuate la locasul de cult. In continuare a fost savarsita Sfanta Liturghie, alaturi de Preasfinția Sa slujind un ales sobor de preoți si diaconi. Raspunsurile la Sfanta Liturghie au fost date de catre corul Gloria Dei de la biserica Sfantul Arhidiacon Stefan din Zalau, cor aflat sub bagheta Doamnei Profesor Maria Porumb.

In cuvantul de invațatura, una din ideile subliniate de catre Preasfințitul Parinte Petroniu a fost aceea ca intotdeauna, la fel ca si in pilda citita astazi la Sfanta Liturghie, dreptatea trebuie aplicata cu iubire, iubirea fiind si motivul pentru care s-a intrupat Mantuitorul nostru Iisus Hristos.

Satul Adalin a fost atestat documentar pentru prima oara in anul 1733, sub numele de Adalinul. In anul 1901 a fost adusa in acest sat o biserica de lemn din satul Borsa, județul Cluj. Inceputurile acestei bisericuțe merg pana inainte de anul 1787 si desi nu se afla pe noua lista a monumentelor istorice, ea este un martor viu de cultura si istorie ardeleana.Inițial aceasta biserica a fost ridicata in localitatea salajeana Stoboru, unde funcționa ca si biserica de manastire. In 1787 aceasta a fost demolata in urma decretului imparatului Iosif al II-lea, cand au fost inchise majoritatea asezamintelor monahale din Imperiul Habsburgic. Demolarea bisericii manastirii nu a condus insa la dispariția construcției. Conform tradiției pastrate in Stoboru, biserica a fost daruita credinciosilor din Borsa, unde a fost reconstruita si repictata chiar de catre ctitorul ei Urs Broina, iobag din Stoboru. La inceputul secolului XX ea a fost mutata in satul Adalin, unde a slujit nevoilor spirituale ale credinciosilor pana in anul 2009 cand a fost finalizataridicarea bisericii noi a satului.

Lucrarile la biserica noua, ce are ca ocrotitori pe Sfintii Apostoli Petru si Pavel, au demarat in urma cu 10 ani, in anul 2004. In anul 2009 Preasfințitul Parinte Petroniu a tarnosit locasul de cult cu toate ca biserica nu era pictata inca. Tarnosirea bisericii s-a facut la rugamintea credinciosilor satului, care marea majoritate fiind persoane varsnice, au dorit sa apuce si ei ziua sfințirii bisericii. Din anul 2010 au demarat lucrarile de pictare a locasului de cult, lucrari care au fost finalizate in decursul acestui an. Toate aceste lucrari de ridicare, pictare si inzestare a locasului de cult cu toate cele necesare savarsirii sfintelor slujbe au fost coordonate de catre Preacucernicul Parinte paroh Petrica Victor si posibile prin darnicia si jertfelnicia celor 40 de familii de credinciosi ai satului si a altor binefacatori.

 

Autor: Arhid. Adrian Onica
Sursa: radiorenasterea.ro

.

25 August 2014

Vizualizari: 176

Voteaza:

Slujba de binecuvantare a lucrarilor de pictura la biserica din Parohia Adalin, din Episcopia Salajului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE