Slujba de inmormantare pentru 40 de persoane la Biserica Sf. Nectarie din Iasi

Duminica, 7 octombrie 2012, in curtea Bisericii "Sf. Nectarie" din cartierul "Alexandru cel Bun" din Iasi, a avut loc slujba de inmormantare pentru patruzeci de persoane abandonate dupa deces la morga Institutului de Medicina Legala din Iasi. Ceremonia religioasa a fost oficiata de catre Inalt Preasfintitul Parinte Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi, alaturi de mii de credinciosi.

"In vechime, una dintre cele mai mari virtuti care definea pe oamenii sfinti era virtutea ingroparii strainilor"

In cuvantul de invatatura tinut inainte de citirea celor trei rugaciuni de iertare pentru cei adormiti, IPS Mitropolit Teofan a aratat ca "sunt clipe ori situatii in existenta noastra cand cuvintele sunt neputincioase, incapabile de a exprima ceea ce se vede, ceea ce se aude si ceea ce se intampla. Vazand aceste zeci de sicrie, acoperite cu cruci, ne putem da seama unde ne aflam ca oameni, ca societate, ca lume. In vremuri in care tehnica a ajuns la o inaltime si o adancime atat de mare, sunt oameni care nu au pe nimeni care sa-i ingroape".

Mai departe, Intaistatatorul Mitropoliei Moldovei si Bucovinei a vorbit despre faptul ca, "in vechime, una dintre cele mai mari virtuti care definea pe oamenii sfinti era virtutea ingroparii strainilor si a gazduirii calatorilor fara loc de odihna pentru noapte. Prezenta acestor cosciuge aici ar trebui sa ne puna pe toti pe ganduri, in sensul de a ne intreba de ce s-a ajuns aici si cum am putea sa ne aflam si noi intr-o situatie similara intr-o zi. Caci nu este tristete mai mare pentru cineva decat sa nu ai pe nimeni care sa te ingroape. Nu poate fi, parca, sfarsit mai trist decat cel al omului fara cruce la capataiul mormantului sau, fara slujba de prohodire si fara cele trebuincioase sfarsitului".

Spre finalul cuvantului de invatatura, IPS Teofan a oferit credinciosilor cateva sfaturi: "De fiecare data cand intalnim un cortegiu funerar trebuie sa ne gandim la viata noastra si cel mai bine ar fi ca din putinul nostru sa oferim, din cand in cand, si celor care se afla in nevoie, stiind ca cei morti au nevoie de rugaciunile noastre, dar au nevoie si de milosteniile noastre. Sunt prea multe morminte napadite de buruieni si la care de multa vreme nu s-a mai aprins o lumanare. Sa ne rugam ca Dumnezeu sa-i dezlege pe cei adormiti de orice legatura a pacatului care in timpul vietii i-a cuprins, iar noua sa ne daruiasca binecuvantarea Sa."

"Este un moment unic si un gest de apreciat"

Credinciosii prezenti la ceremonia religioasa s-au aratat impresionati de efortul celor care au contribuit la inmormantarea celor 40 de persoane decedate, parasite in morga Institutului de Medicina Legala. "Sa le daruiasca Dumnezeu sanatate celor care au facut posibila aceasta inmormantare, iar noi trebuie sa ne rugam pentru cei care nu are cine sa-i pomeneasca", ne spune Elena. Alaturi de ea, Virginia se incumeta sa-si spuna parerea cu o voce stinsa, vizibil emotionata de importanta slujbelor savarsite: "Eu de o pomana mai mare nu am auzit. Este o fapta pe care doar Bunul Dumnezeu poate sa o rasplateasca".

Despre initiativa si demersul inmormantarii colective, ne-a vorbit pr. Petru Lehaci, parohul Bisericii "Sf. Nectarie" din Iasi: "Vazand in mass-media faptul ca in morga IML Iasi exista defuncti parasiti inca din anul 2009, cu binecuvantarea Mitropoliei Moldovei si Bucovinei si cu ajutorul unor oameni de suflet, am reusit sa obtinem aprobarea pentru inmormantarea acestora. Cu ajutorul IPS Teofan, s-au cumparat cele 40 de sicrie, iar parohia noastra, cu sprijinul domnului Viorel Blajut, a facut rost de toate cele necesare inmormantarii: lumanari, coroane, cruci de lemn si cruci de fier, cat si 4.000 de pachete cu alimente daruite pentru pomenirea celor adormiti. Timp de patruzeci de zile de acum incolo, la biserica noastra se vor savarsi slujbe pentru pomenirea celor adormiti".

Parintele Ilie Melniciuc Puica, al doilea preot slujitor al Bisericii "Sf. Nectarie" si profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Iasi, ne-a specificat importanta unei inmormantari crestinesti pentru fiecare persoana: "Astazi se implineste datina stramoseasca pentru acesti oameni, asa cum se spune in cartea Ecclesiastului. Cu totii ne vom infatisa inaintea lui Dumnezeu la judecata finala a trupurilor si a sufletelor, asa cum se prezinta in cartea Apocalipsei, cand fiarele salbatice si pestii marii vor slobozi din trupurile lor pe cei pe care i-au inghitit. Salutam gestul crestinesc al domnului Viorel Blajut, care, in memoria tatalui sau, a realizat toata aceasta randuiala."

Printre defunctii inmormantati duminica, s-au aflat si doua persoane de religie romano-catolica, pentru acestia slujba fiind savarsita de doi preoti catolici.

La finalul slujbei de inmormantare, cele patruzeci de sicrie au fost transportate la cimitirul din Valea Ursului - Miroslava, unde au fost inhumate. La sfarsit, fiecare credincios prezent a primit pachete cu alimente spre pomenirea sufletelor celor adormiti.

Sursa: basilica.ro

 

Pe aceeaşi temă

09 Octombrie 2012

Vizualizari: 795

Voteaza:

Slujba de inmormantare pentru 40 de persoane la Biserica Sf. Nectarie din Iasi 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE