Slujba Paraclisului Maicii Domnului la Catedrala din Drobeta Turnu Severin

Pana pe 15 august, in Paraclisul Catedralei Episcopale din Drobeta Turnu Severin se va savarsi in fiecare seara dupa slujba vecerniei, slujba Paraclisului Maicii Domnului, care va lua locul obisnuitului Acatist pana la sfarsitul postului. Credinciosii se pot inchina, cu acest prilej, icoanei facatoare de minuni a Maicii Domnului, copie dupa cea de la Nicula.


 
Paraclisul (din greaca Paraklesis, in trad. "pentru a chema") este o slujba de rugaciune specifica pentru cei vii (spre deosebire de parastas, care este o slujba pentru cei decedati). Cel mai adesea, aceasta rugaciune este adresata Maicii Domnului, dar poate fi folosita pentru a cere mijlocirea oricarui alt sfant. Trasatura distinctiva a paraclisului este includerea unui canon de rugaciune catre sfantul a carui mijlocire este ceruta. Paraclisul poate fi slujit de sine-statator sau, intr-o forma usor scurtata, impreuna cu Vecernia.
 
In postul Sfintei Marii (1-14 august), se slujeste un paraclis in fiecare seara, cu exceptia serilor de sambata si a celor de dinainte de sarbatorilor Schimbarea la Fata (5 august) si Adormirea Maicii Domnului (14 august).

Paraclisul din Postul Sfintei Marii contine, alternativ, Canonul mic de rugaciune catre Maica Domnului (compus de Theosterictus Calugarul in secolul al IX-lea) si Canonul mic de rugaciune catre Maica Domnului (compus de Imparatul Teodor I Ducas Lascaris in secolul al XIII-lea).
 
Ciclul paracliselor postului Sfintei Marii este determinat folosind doua reguli practice: (a) daca 1 august cade de luni pana vineri; si (b) in seara de duminica se slujeste intotdeauna Canonul mare de rugaciune.

Sursa: episcopiaseverinului.ro

.

31 Iulie 2013

Vizualizari: 588

Voteaza:

Slujba Paraclisului Maicii Domnului la Catedrala din Drobeta Turnu Severin 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE