Slujba de pomenire la Iasi pentru cei care au realizat Unirea Principatelor din anul 1859

Un grup de varstnici de la Caminul de batrani “Sfanta Cuvioasa Parascheva” din Copou, au marcat ieri, 20 ianuarie, printr-un pelerinaj, 152 de ani de la Marea Unire de la 1859. La Biserica "Pogorarea Sfantului Duh” - Bucium a fost oficiata o slujba de Parastas.

Excursia culturala a fost organizata pe traseul Manastirea Vladiceni - Manastirea Cetatuia - Manastirea Hlincea - Manastirea Barnova - Crucea din localitatea Paun - Manastirea Bucium - Biserica “Pogorarea Sfantului Duh” din Bucium, pentru un grup de varstnici de la Caminul de batrani “Sfanta Cuvioasa Parascheva” din Copou. La Biserica “Pogorarea Sfantului Duh” a fost oficiata o slujba de Parastas pentru faptuitorii Unirii de la 1859. Batranii de la Caminul din Copou au tinut steaguri in maini pe parcursul Parastasului, savarsit de parintele paroh Dumitru Carp si parintele Constantin Ipatov, misionar de caritate la Caminul "Sfanta Parascheva” din cartierul iesean Copou.

Parintele paroh Dumitru Carp a amintit in cuvantul de la final, faptul ca in cimitirul Parohiei “Pogorarea Sfantului Duh” - Bucium au fost inmormantati peste 150 de eroi care au luptat pentru apararea tarii, in cinstea carora a fost ridicat un monument. In acelasi timp, parintele paroh a vorbit si despre istoria Bisericii “Pogorarea Sfantului Duh”.

“Sa nu uitam ca suntem crestini, sa nu uitam sa ne iubim neamul, sa nu uitam ca Buciumul este o vatra de cultura si de civilizatie care ne aduce aminte de Plopii fara sot, de Mihai Eminescu, de Teodor Paladi, care a avut o casa memoriala care a fost distrusa. Sa nu uitam ca pana acum cativa ani in parohia noastra a trait doamna Micle, o nepoata de-a Vernonicai Micle. Sa nu uitam ca fiecare coltisor din Bucium ne aduce aminte de istoria si cultura neamului nostru”, a spus parintele paroh Dumitru Carp.

In casa sociala a Parohiei "Pogorarea Sfantului Duh” - Bucium au fost sustinute mai multe alocutiuni de profesori si istorici care au evocat momentul de la 24 ianuarie 1859.

“I-am cinstit pe unionisti pentru ca trebuie sa fim recunoscatori. Actiunea de astazi este organizata in cadrul mai multor manifestari ale Cenacului “Castanul Unirii”. La initiativa si sub indrumarea prof. univ. Leocov Mandache, presedintele cenaclului, a reinviat prin infiintarea asociatiei spiritul de comuniune cu oamenii, cu natura si cu pamantul tarii noastre pe care stramosii nostri l-au sfintit prin jertfe. Batranii de la Caminul ‘Sfanta Parascheva’ din Copou sunt si membri ai cenaclului si de aceea au participat la acest pelerinaj”, a declarat Valentin Panzaru, membru al Cenacului "Castanul Unirii”.
 

Sursa: basilica.ro

21 Ianuarie 2011

Vizualizari: 289

Voteaza:

Slujba de pomenire la Iasi pentru cei care au realizat Unirea Principatelor din anul 1859 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE