Slujbe si randuieli speciale in Saptamana Patimilor

Incepand de luni, 14 aprilie, Biserica a intrat in ultima parte a Triodului, cea mai importanta si mai intensa: Saptamana Patimilor sau Patimirilor Domnului Iisus Hristos.

In aceasta saptamana in toate bisericile noastre se oficiaza slujbe speciale atat dimineata cat si seara. Randuiala de postire este de asemenea speciala, asemenea primei saptamani: in primele trei zile se ajuneaza pana seara, joia se mananca de doua ori, iar incepand de vineri se ajuneaza pana in noaptea Invierii.

In fiecare seara, incepand de duminica si pana vineri, se vor oficia denii – slujbe specifice acestei perioade. In primele trei zile se oficiaza Liturghia darurilor mai inainte sfintite.In Joia Mare se va oficia Liturghia Sfantului Vasile Cel Mare unita cu Vecernia, iar la Proscomidie, slujba de pregatire a darurilor pentru liturghie, preotii vor scoate inca un agnet pentru impartasirea bolnavilor si a pruncilor din cursul intregului an. Acest agnet va fi sfintit in cadrul acestei Liturghii si el va fi pastrat pana in Martea Luminata cand va fi uscat si sfaramat dupa o randuiala speciala. Aceasta impartasanie se pastreaza in chivotul de pe Sfanta Masa din Altar si din ea preotul va impartasi, in cursul intregului an, pe bolnavii din parohie sa, precum si pe pruncii nou botezati. Tot in Joia Mare se scoate in mijlocul bisericii Crucea din altar, iar seara va fi Denia celor 12 Evanghelii.
Vinerea Mare este o zi aliturgica in care nu se oficiaza Sfanta Liturghie. In aceasta zi in care pomenim rastignirea Mantuitorului si moartea Lui in bisericile noastre se vor oficia slujbe speciale. Astfel, dimineata se vor oficia ceasurile Imparatesti, Obednita si Vecernia speciala in cadrul careia, la Stihoavna, se scoate Epitaful, sau Sfantul Aer si se aseaza pe o masa in mijlocul bisericii, avand in fata Sfanta Cruce scoasa din Joia Mare. Seara se va oficia slujba Prohodului Domnului, in timpul careia preotii si credinciosii vor inconjura bisericile de trei ori intr-o procesiune cu Sfantul Epitaf. La reintrarea in biserica preotii vor aseza Epitaful pe Sfanta Masa din Altar unde va ramane pana in miercurea din ajunul Inaltarii Domnului.

Saptamana Mare se va incheia cu Liturghia Sfantului Vasile cel Mare unita cu Vecernia din Sambata Mare, zi de ajun si de pregatire pentru noaptea Invierii.

Tuturor va dorim in continuare un post cu folos si va indemnam sa participati la slujbele Bisericii din aceasta perioada si sa va pregatiti sufleteste prin spovedanie pentru a va putea impartasi in noaptea.

Sursa: reintregirea.ro

.
Pe aceeaşi temă

15 Aprilie 2014

Vizualizari: 462

Voteaza:

Slujbe si randuieli speciale in Saptamana Patimilor 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE