Slujire arhiereasca la hramul Manastirii Patrangeni

In data de 25 martie, Biserica Ortodoxa sarbatoreste Buna Vestire. Sarbatoarea ne aduce aminte de vestea cea buna a zamislirii in pantecele Fecioarei Maria a lui Iisus Hristos, Mantuitorul lumii.Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei va fi prezent de praznicul Bunei Vestiri, la manastirea Patrangeni, protopopiatul Alba Iulia. Arhipastorul nostru va oficia Sfanta Liturghie a Sfantului Ioan Gura De Aur si va rosti cuvantul de invatatura cu ocazia sarbatoririi hramului la aceasta obste monahala aflata sub obladuirea Maicii Starete Stavrofora Emiliana Mardare.

Despre aceasta manastire si despre prezenta ierarhului nostru la Patrangeni ne-a vorbit Parintele Spiridon duhovnicul manastirii:

“Manastirea Buna Vestire din Patrangeni, straveche vatra monahala, este atestata documentar din secolul al XVIII-lea. Aici a existat Sfanta Manastire Bulz, in apropierea actualei vetre monahale. La jumatatea secolului al XVIII-lea Ortodoxia a cunoscut un moment esential in exprimarea ei romaneasca transilvaneana, moment de foc, determinat de miscarea Sfantului Sofronie de la Cioara, care ii indemna pe romani sa-si pastreze credinta ortodoxa. Printre participantii majori implicati in miscarea Sfantului Sofronie se inscriu doi calugari de la Manastirea Bulz, Efrem si Teodosie, care au patimit pentru apararea dreptei credinte. Intrucat in aceasta zona a existat o straveche manastire, manastirea Bulz, in anul 1993, in cadrul unei solemne Liturghii arhieresti, a fost pusa piatra de temelie a Manastirii Buna Vestire Patrangeni.

Manastirea noastra se afla sub obladuirea Maicii Domnului, avand ca hram Marele Praznic al Bunei Vestiri, praznuit la 25 martie, prilej de mare bucurie si de inaltare sufleteasca pentru credinciosii prezenti la hram. La Praznicul Bunei Vestiri rasuna glas de bucurie in tot pamantul. Arhanghelul Gavriil ii vesteste Fecioarei Maria ca va lua in pantece si va naste pe Fiul lui Dumnezeu, Mantuirea intregului neam omenesc. Aceasta zi este mai sfanta si mai veselitoare decat toate zilele veacurilor, caci aduce bucurie si vesteste mantuirea in toata lumea.

Dumnezeu a cautat cu mila si cu indurare din cer spre pamant si a auzit suspinele stramosilor nostri si plangerea tuturor celor ce se chinuiau in iad de la inceputul lumii. Adanca este taina dumnezeiescului praznic incat nici mintile serafimilor si ale heruvimilor nu o pot patrunde. Cu acest prilej, Biserica lui Hristos canta: „Taina cea din veac ascunsa si de ingeri nestiuta”.

O data cu inceputul acestui dumnezeiesc praznic, s-a inceput si plinirea planului lui Dumnezeu pentru mantuirea neamului omenesc si al descoperirii tainei celei din veac. Astazi este inceputul mantuirii noastre si aratarea tainei celei din veac. Acum Arhanghelul Gavriil a adus bucuria cea mare a rascumpararii neamului omenesc. Arhanghelul a fericit-o pe Fecioara Maria spunandu-i mai intai: „Bucura-te” si apoi „Ceea ce esti plina de har, ca prin tine vine bucuria la toata lumea si intristarea neamurilor se risipeste”.

Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu a fost si este comoara si vistieria tuturor darurilor Sfantului Duh pentru care pricina Biserica lui Hristos o numeste: „Mai cinstita decat heruvimii si mai marita fara de asemanare decat serafimii”. Arhanghelul Gavriil aduce Fecioarei si intregii omeniri cea mai mare Buna Vestire de la intemeierea lumii, adica venirea pe Pamant a Fiului lui Dumnezeu ca sa ne rascumpere din robia pacatului si sa ne faca fii ai lui Dumnezeu dupa har. Cu acest prilej, va asteptam cu mult drag la hramul manastirii noastre, Buna Vestire, Patrangeni.

Sfintele slujbe vor incepe la ora 07.00 cu Taina Sfantului Maslu, la ora 09.15 primirea Ierarhului si la ora 09.30, Sfanta Liturghie Arhiereasca oficiata de catre Inaltpreasfintitul nostru Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, iubitor al Maicii Domnului si al vetrelor monahale, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi si de dragostea pelerinilor si a credinciosilor. Bunul Dumnezeu sa ne binecuvanteze pasii si Maicuta Domnului cu al ei Acoperamant sa-i ocroteasca pe toti cei ce iubesc acest praznic al Bunei Vestiri si sfintele manastiri.”

Sursa: reintregirea.ro

.

25 Martie 2014

Vizualizari: 403

Voteaza:

Slujire arhiereasca la hramul Manastirii Patrangeni 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

Manastirea Patrangeni

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE