Slujire arhiereasca la Parohia buzoiana Paltinis

Credinciosii Parohiei buzoiene Paltinis au participat in numar mare, duminica, 16 februarie 2014, la Sfanta Liturghie. Slujba a fost oficiata de Inaltpreasfintitul Parinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzaului si Vrancei, in biserica parohiala cu hramurile „Sfantul Ierarh Nicolae“ si „Nasterea Maicii Domnului“.

Cu acest prilej, ierarhul l-a hirotonit intru preot pe tanarul diacon Alexandru-Ioan Stanescu, pe seama Parohiei Ziduri, Protopopiatul Ramnicu Sarat.

In cuvantul rostit la final, Inaltpreasfintia Sa a explicat pericopa evanghelica a Duminicii a 34-a dupa Rusalii - a Intoarcerii fiului risipitor -, vorbind despre intoarcerea prin pocainta si darurile iertarii: „Daca ne poticnim si cadem, uneori, sa ne aducem aminte de pilda aceasta a fiului risipitor, ca ridicarea din pacat este posibila si ca Dumnezeu Se bucura mai mult decat S-a intristat cand ai cazut. Bucuria lui Dumnezeu si puterea Lui iertatoare sunt mult mai mari, coplesitoare, atunci cand te intorci de la o viata de pacat la una de virtute. Dumnezeu doreste sa fim ascultatori, cuminti, jertfelnici, sa ne bucuram cand cei din jurul nostru se ridica dintr-o viata de pacat. Daca facem acest lucru, ne curatim camara sufletului nostru si ajungem cu bine la liman, adica la intalnirea cu Hristos Cel rastignit si inviat, pentru noi si a noastra mantuire“.

La slujba au participat credinciosi din localitate si din parohiile invecinate, dintre care multi copii imbracati in costume populare.

Lacasul de cult a fost ridicat in perioada 1871-1877, fiind sfintit la data de 30 noiembrie 1877. Dupa ce a trecut printr-o serie de lucrari de consolidare, restaurare si infrumusetare, biserica a fost resfintita in anul 2006.

In vecinatatea lacasului de rugaciune se afla un asezamant, care adaposteste o cantina sociala, iar la etaj – un muzeu cu obiecte religioase si alte obiecte traditionale locale.

Sursa: arhiepiscopiabzvn.ro

.

16 Februarie 2014

Vizualizari: 131

Voteaza:

Slujire arhiereasca la Parohia buzoiana Paltinis 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE