Conform traditiei ortodoxe, in ziua urmatoare praznicului Bunei Vestiri, se face pomenirea celui care a fost trimis de Dumnezeu la Sfanta Fecioara Maria, spre a-i vesti ca Il va naste pe Fiul lui Dumnezeu.
Intotdeauna el a fost pentru oameni ingerul milostivirii si al bunavointei dumnezeiesti. Fiinta de foc si daruita vederii slavei dumnezeiesti, Arhanghelul Gavriil a fost desemnat de Domnul ca 'duh slujitor, trimis ca sa slujeasca pentru cei ce vor fi mostenitorii mantuirii' (Evrei 1, 14).
Dupa Sfantul Proclu al Constantinopolului, numele Sfantului Arhanghelului Gavriil inseamna „Dumnezeu si om”, semnificand faptul ca Dumnezeu l-a trimis ca sa vesteasca toate tainele legate de Intruparea Domnului nostru Iisus Hristos.
Culmea si implinirea desavarsita a acestei misiuni a sa a fost cuvantul „Bucura-te” adresat Maicii Domnului si care a devenit formula de lauda si de slavire a tuturor celor care s-au facut mostenitori ai Mantuirii si s-au straduit sa urmeze pe pamant chipul vietii ingeresti.
In afara de Soborul Sfintilor Arhangheli Mihail, Gavril si Rafail si a tuturor puterilor celor ceresti (praznuit la data de 8 noiembrie), arhanghelul Gavril este pomenit si pe data de 13 iulie si cu ocazia pomenirii icoanei athonite “Axion estin”, la data de 11 iunie).
Tot astazi, Biserica face pomenirea Sfantului Mucenic Montanus, preotul, cu sotia sa, Maxima.
Sursa: Radio Reintregirea
-
Biserica Sfintii Ingeri - Hurezi
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania -
Despre Sfintii ingeri ai lui Dumnezeu
Publicat in : Credinta -
Cultul Sfintilor Ingeri in antichitatea crestina
Publicat in : Viata liturgica
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.