
Biserica Sfintii Ingeri este o biserica ortodoxa brancoveneasca, situata la foarte mica distanta de Manastirea Hurezi, renumita lavra domneasca a familiei Brancoveanu. Singuratatea si linistea de odinioara a locului era tulburata doar de cantecele huhurezilor, pasari de noapte, care au si dat denumirea locului.
Manastirea Hurezi se afla asezata la poalele Muntelui Capatanii, la marginea satului Romanii de Sus, localitate aflata la o distanta de aproximativ 50 de kilometri inspre vest de Ramnicu-Valcea, pe Drumul National DN 67, in judetul Valcea, fiind considerata cea mai reprezentativa constructie in stil brancovenesc din intreaga tara.
Manastirea Hurezi este poate cel mai mare ansamblu monahal din Romania. Biserica cea mare a manastirii, inchinata Sfintilor Imparati Constantin si Elena, a fost ctitorita intre anii 1693-1697, in timpul domniei Sfantului Constantin Brancoveanu. Incepand cu anul 1993, aceasta se afla pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.
Langa manastire au fost zidite mai multe locasuri de rugaciune, deosebit de frumoase, fiecare imbinand armonios stilul bizantin cu cel romanesc. Astfel, pe langa biserica cea mare, crestinul se poate inchina si in alte trei biserici brancovenesti: Biserica Bolnita a fost zidita de Doamna Maria Brancoveanu, in anul 1696; Schitul Sfintili Apostoli a fost ctitorit de staretul manastirii, anume Ioan Arhimandritul, la anul 1698; Schitul Sfantului Stefan a fost zidit de fiul cel mare al domnitorului, anume Sfantul Stefan Brancoveanu, in anul 1703.
Pornind pe aleea care se indreapta spre poarta cea mare a Manastirii Hurezi, pe partea stanga, abia daca se zareste o smerita biserica brancoveaneasca. Pana nu demult, aceasta nici nu era cunoscuta, cativa pomi ascunzand-o smerit, in spatele coroanei lor. Abia poarta masiva, adanc sculptata in lemn, indica o comoara ascunsa. De curand, un indicator a fost asezat, pe aleea principala: "Biserica Sfintii Ingeri. Monument istoric. Anul 1700. Ctitorie brancoveneasca."
Biserica Sfintii Ingeri din Hurezi - scurt istoric
Bisericuta inchinata Sfantului Arhanghel Mihail, dupa cum se vede in fresca asezata deasupra pisaniei, de deasupra usii de intrare, este cunoscuta mai ales sub denumirea de "Biserica Sfintilor Ingeri".
Aceasta biserica a fost ctitorita de Arhimandritul Ioan, posibil staret al manastirii celei mari, ca biserica pentru robii care munceau pe domeniul manastirii. Ctitorul este infatisat in tabloul votiv, alaturi de Constantin Brancoveanu al III-lea, de voievodul Constantin Nicolae, precum si de o parte dintre calugari de la Manastirea Hurezi, care au ajutat la ridicarea acesteia. Pe atunci, manastirea avea obste de calugari, in vreme ce astazi, ea are obste de maici.
"Tabloul votiv urmeaza formula, deja consacrata in epoca brancoveneasca, incluzand pe Constantin Brancoveanu al III-lea, pe Constantin Nicolae voievod, pe Grigorie, episcop al Ramnicului, pe latura de sud; familia lui Balacescu, pe latura de nord, iar pe vest, alaturi de Dionisie, obstea de calugari a Hurezilor." (C. Balan, Inscriptii.Valcea, p.534)
Biserica Sfintii ingeri, declarata monument istoric, a fost zidita in anul 1700. Pictura in fresca a bisericii, care acopera in intregime interiorul acesteia si care a fost pastrata pana astazi, intr-o stare foarte buna, a fost zugravita in anul 1757, din grija parintele staret Dionisie Balacescu.
Arhitectura acesteia este una deosebit de simpla, asemanandu-se cu alte biserici din judetul Valcea (Bolnita din Bistrita, Bolnita de la Arhiepiscopia din Valcea, Biserica Balanesti). Biserica este varuita in alb, un singur brau colorat incinagandu-i silueta robusta. Neavand turla, aceasta se aseamana cu o nava, cu o corabie care asteapta apele.
Pridvorul bisericii inchinate Sfintilor Ingeri din Hurezi este unul unic in arhitectura romaneasca. Privita de sus, biserica este unitara, acoperisul acesteia fiind de forma perfect ovala. La nivelul solului insa, biserica se termina brusc, mai inainte de terminarea acoperisului, astfel incat o parte semnificativa a acestuia sta suspendata in aer, sprijinindu-se pe cativa stalpi de lemn. In bolta pridvorului, imediat sub acoperis, se afla asezat si un clopot mare.
Intre naos si pronaos se afla doua coloane groase, care sprijina boltile superioare. In naos se afla numai cateva ferestre micute, astfel incat lumina ce patrunde in interior lumineaza timid chipurile sfintilor. Iconostasul, care acopera tainic Sfantul Altar, este din zid si frumos pictat.
Biserica Sfintii Ingeri functioneaza astazi ca biserica de parohie, ea apartinand satului Romanii de Jos. Insa datorita arhitecturii acesteia, cat si datorita ctitorilor ei, biserica poate fi foarte usor incadrata in ansamblul arhitectural manahal de la Hurezi. Impreuna cu celelalte patru biserici, aceasta formeaza o Sfanta Cruce: Biserica cea mare, a Sfintilor Imparati Constantin si Elena, se afla in centru, in vreme ce biserica Bolnitei, cele doua schituri si Biserica Sfintilor Ingeri se afla in cele patru laterale ale Crucii).
Teodor Danalache
-
Sfantul Gavriil, copilul-martir din Polonia
Publicat in : Vietile sfintilor -
Sfantul Gavriil Ivireanul
Publicat in : Vietile sfintilor -
Sambata mortilor - Mosii de toamna; Sfantul Gavriil cel nebun pentru Hristos; Sfintii Mucenici Achindin, Pigasie, Aftonie, Elpidifor si Agapie
Publicat in : Calendar ortodox -
Acatistul Sfantului Arhanghel Gavriil
Publicat in : Acatiste -
Manastirea Mor Gabriel - Tur Abdin
Publicat in : Biserica in lume
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.