Sprijin pentru parohiile cu servicii sociale din Protopopiatul Sibiu

La sediul Protopopiatului Sibiu a avut loc ieri, 17 octombrie, sedinta administrativa lunara cu preotii. In cadrul sedintei, reprezentantii Departamentului Social al Arhiepiscopiei Sibiului si cei ai institutiilor de ocrotire sociala din judet au vorbit preotilor despre legislatia actuala si oportunitatile de acreditare, finantare si sustinere a serviciilor social-filantropice din parohii.

Intalnirea preotilor din Protopopiatul Sibiu cu reprezentantii institutiilor de Stat din judetul Sibiu care coordoneaza asistenta sociala in comunitati, a fost facilitata de Arhiepiscopia Sibiului, prin Departamentul Social. Alaturi de consilierul social, pr. Nicolae Rusu, de protopopul Ioan Cosa si de inspectorul social Marius Talmatchi, au fost prezente Daniela Tatu de la Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala, Mihaela Rusu de la Serviciul Public de Asistenta Sociala Sibiu si Laura Isac de la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sibiu.In prima parte a intalnirii, reprezentantii institutiilor de ocrotire sociala din Sibiu au prezentat in detaliu actuala legislatie si oportunitatile oferite de Statul roman in furnizarea serviciilor sociale. Parohiile au posibilitatea sa-si acrediteze serviciile sociale oferite si chiar sa obtina ajutor financiar pentru anumite centre sociale, cantine si alte asezaminte de acest fel.

„Odata cu aparitia legislatiei din domeniul serviciilor sociale, mai precis Legea 34 din 1998, s-au evidentiat furnizori de servicii sociale, care au fost mai apoi acreditati si au beneficiat de subventii de la bugetul de Stat. Pe parcurs, mai multe protopopiate si parohii au venit la acreditare, pentru ca oamenii din comunitati au nevoie de servicii sociale. Categoriile de beneficiari care trebuie ajutate sunt diverse, de la copii, pana la persoane varstnice, persoane cu dizabilitati, tineri care au iesit din centrele de plasament, sau familii care n-au locuinta. Ma bucur foarte mult ca la intalnirea de astazi au participat foarte multi preoti interesati sa faca ceva in parohii, in domeniul social“, ne-a spus Daniela Tatu.

Biserica, un furnizor important
Sedinta de ieri a facut parte dintr-o campanie de informare si de sprijinire a preotilor din Protopopiatul Sibiu care doresc sa ajute nevoiasii, familiile aflate in dificultati materiale, copiii abandonati si alte categorii de persoane vulnerabile.

Prin astfel de intalniri si prin pregatirea, daruirea si entuziasmul preotilor, Biserica devine un partener de nadejde al Statului in domeniul asistentei sociale.

„Initiativa apartine Inaltpreasfintitului Laurentiu, Arhiepiscopul Sibiului si Mitropolitul Ardealului, care in urma intalnirilor avute cu Directia Generala de Asistenta Sociala si de Protectie a Copilului doreste ca preotii sa fie mai bine pregatiti in domeniul asistentei sociale, in contextul in care Statul ar externaliza anumite servicii sociale primare sau specializate, cum ar fi centrele de zi pentru copii, sau pentru batrani. Preotii din parohii trebuie sa fie bine pregatiti din punct de vedere administrativ si legislativ, astfel incat Biserica sa poata prelua anumite servicii sociale de la Stat“, ne-a spus pr. cons. Nicolae Rusu.

In ultima parte a sedintei administrative de la Protopopiatul Sibiu, preotilor li s-au comunicat ultimele hotarari ale Permanentei Consiliului eparhial si s-au discutat si alte probleme de ordin administrativ.

Sursa: mitropolia-ardealului.ro

.

19 Octombrie 2013

Vizualizari: 360

Voteaza:

Sprijin pentru parohiile cu servicii sociale din Protopopiatul Sibiu 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE