Sute de credinciosi prezenti la Manastirea Brazi de sarbatoarea Sfantului Ierarh Teodosie

Manastirea vranceana Brazi isi cinsteste astazi, 22 septembrie, ocrotitorul spiritual, pe Sfantul Ierarh Mucenic Teodosie. La sarbatoare au fost prezenti credinciosi din intreaga tara pentru a participa la sfintele slujbe, dar si pentru a se inchina sfintelor moaste asezate spre inchinare.

In aceasta dimineata dupa slujba Acatistului a fost oficiata Sfanta Liturghie de Inaltpreasfintitul Epifanie, Arhiepiscopul Buzaului si Vrancei, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi. In cuvantul de invatatura, parintele Costica Panaite, Consilier Cultural la Arhiepiscopia Buzaului si Vrancei, a elogiat personalitatea sfantului ierarh Teodosie de la Brazi.

Dupa Sfanta Liturghie, Arhiepiscopul Buzaului si Vrancei a adresat un cuvant de invatatura subliniind, printre altele, faptul ca Sfantul Teodosie a fost un model de rabdare, deoarece toate chinurile la care a fost supus le-a suportat fara a carti inaintea Tatalui Ceresc. De asemenea, fiind impodobit cu multe virtuti ceresti, acesta s-a remarcat in ravna sa deosebita in apararea dreptei credinte, a mai precizat Inaltpreasfintia Sa.

Sfantul Ierarh Mucenic Teodosie de la Manastirea Brazi a trait in secolul al XVII-lea, fiind pentru scurt timp Episcopul Radautilor, apoi al Romanului, precum si Mitropolit al Moldovei. Proclamarea oficiala a canonizarii sale s-a facut la 5 octombrie 2003.

Legendele spun ca pe locul Manastirii Brazi a fost schitul unui sihastru - calugarul Gheorghe - inca de pe vremea domnitorului Stefan cel Mare, respectiv la sfarsitul anilor 1400 - inceputul anilor 1500. Documentele nu atesta insa aceasta localitate decat in secolul al XVII-lea.

Sursa: basilica.ro
 

22 Septembrie 2011

Vizualizari: 351

Voteaza:

Sute de credinciosi prezenti la Manastirea Brazi de sarbatoarea Sfantului Ierarh Teodosie 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE