Tabara de creatie ortodoxa "Credinta si arta pentru toti”

In contextul preocuparilor tot mai intense ale Bisericii noastre pentru misiunea cu tinerii si copiii, concretizate in proiectul cadru „Tineri in Biserica” derulat de Episcopia Caransebesului, in perioada 3-7 februarie 2014 s-a desfasurat in localitatea Sarmisegetuza, cea de-a patra editie a taberei ortodoxe de creatie „Credinta si arta pentru toti”. La fel ca si la celelalte editii, tabara, oferita gratuit, a reunit 20 de copii cu varste intre 11 si 15 ani din mai multe orase ale eparhiei. Participantii au fost selectati din randul castigatorilor concursurilor „Sa ne cunoastem credinta” organizate in orasele Resita, Oravita, Bocsa si Moldova Noua, precum si din randul membrilor centrelor de tineret existente pe cuprinsul eparhiei.Activitatile derulate pe parcursul celor cinci zile au vizat trei directii importante de actiune.

In primul rand, sub aspect duhovnicesc, copiii au participat zilnic la rugaciunile de dimineata si seara savarsite in comun, sub indrumarea directa a parintelui inspector Mihai Ciucur, coordonatorul taberei. De asemenea, au fost organizate zilnic discutii pe probleme duhovnicesti pentru cei tineri, precum si concursuri cu tematica religioasa. Toate au avut rolul de a raspunde multiplelor intrebari legate de credinta noastra, pe care copiii au putut sa le discute deschis cu organizatorii. In plan artistic, copiii au luat parte la doua ateliere care le-a starnit interesul si le-a pus in valoare imaginatia.

Astfel, in cadrul atelierului de sculptura in lemn, coordonat de maestrul sculptor George Molin, copiii au realizat lucrari cu tematica diversa, pornind de la reprezentari cu motive liturgice (potire, cruci), continuand cu scene religioase sau figuri de sfinti, fiind reprezentati inclusiv Sfintii Martiri Brancoveni, pana la lucrari infatisand daci si romani, ori peisaje de iarna. Atelierul de icoane realizate prin tehnica decoupage, coordonat de prof. Georgiana Ciucur si Daniela Szeneszy, a pus in valoare din plin imaginatia copiilor in a infrumuseta icoanele diferitilor sfinti si, nu in ultimul rand, i-a stimulat pe copii sa imbine lucrul cu rugaciunea. Pe parcursul taberei nu au fost omise nici activitatile specifice, de divertisment si relaxare, sub coordonarea prof. Gheorghe Szeneszy.

Astfel, copiii au participat la o multitudine de jocuri educative si concursuri in aer liber si de interior, activitati care le-au pus in valoare abilitatile practice, atentia, logica si nu in ultimul rand capaciatea de a lucra in echipa. De altfel, pe tot parcursul taberei, formatorii au pus un accent deosebit pe invatarea si practicarea lucrului in echipa, precum si pe notiuni legate de lider si de comunicare.In ultima zi a taberei, vineri, 7 februarie, in cadrul vernisarii expozitiei de icoane si sculpturi realizate de copii, acestia au avut bucuria de a primi vizita si binecuvantarea Preasfintitului Parinte Lucian, Episcopul Caransebesului.

Acesta i-a felicitat pe fiecare in parte si i-a incurajat sa ramana si pe mai departe atasati de valorile Bisericii, oferindu-le, totodata, diplome de participare. Acest gen de activitati destinate formarii copiilor si tinerilor in spiritul valorilor ortodoxe, vor continua si in perioada urmatoare in eparhia noastra, pe parcursul acestui an fiind planificate mai multe tabere de creatie si tematice, scoli de vara sau excursii oferite in mod gratuit celor mai merituosi copii, dar si celor cu situatie materiala precara.

Sursa: episcopiacaransebesului.ro

09 Februarie 2014

Vizualizari: 701

Voteaza:

Tabara de creatie ortodoxa "Credinta si arta pentru toti” 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE