Tablouri vechi reconditionate in Centrul de restaurare al Arhiepiscopiei Sibiului

Aproximativ 20 de tablouri vechi de la Facultatea de Teologie din Sibiu, de o valoare inestimabila, au fost reconditionate in atelierele Arhiepiscopiei Sibiului in ultima perioada, pentru a fi mai apoi expuse in spatiile institutiei. Degradarea ramelor si a suporturilor a necesitat o interventie urgenta pentru ca imaginile pastrate in ele sa nu aiba de suferit. Intre tablourile reconditionate se numara imaginile fostei biserici de pe locul unde se afla acum Catedrala mitropolitana din Sibiu, vechea cladire a scolii teologice din oras, unde a predat Gheorghe Lazar, vechea cladire a Institutului Teologic de pe locul actualei Facultati de Teologie, generatii de profesori si studenti teologi de la 1894-1895, tablourile absolventilor din vremea când parintele profesor Dumitru Staniloae era profesor laic si mai apoi conducea institutia ca rector, tablourile Memorandistilor si alte imagini inedite.

Reconditionarea a presupus pastrarea elementelor originale de pe rame si aplicarea unui tratament pentru conservarea lor.

Receptia lucrarilor a avut loc miercuri, 29 ianuarie, in prezenta Inaltpreasfintitului Laurentiu, Arhiepiscopul Sibiului si Mitropolitul Ardealului, a parintelui decan Aurel Pavel, a bibliotecarei de la Facultatea de Teologie, Iuliana Govoreanu si a restauratorilor de la Arhiepiscopia Sibiului.

Ierarhul a apreciat munca restauratorilor si a eforturile acestora de a repune in valoare aceste obiecte din patrimoniul Facultatii de Teologie si implicit al Arhiepiscopiei Sibiului.

Tablourile vor fi expuse in cadrul manifestarilor organizate de facultatea sibiana cu ocazia hramului din 30 ianuarie, iar mai apoi vor fi asezate in mai multe spatii din cadrul institutiei de invatamânt teologic, pentru a fi admirate de studenti, cadre didactice si toti cei care calca pragul academiei saguniene. In viitorul apropiat, la Centrul de restaurare al Arhiepiscopiei Sibiului se vor reconditiona si alte tablouri din colectiile facultatii sibiene.

Sursa: mitropolia-ardealului.ro

.

30 Ianuarie 2014

Vizualizari: 239

Voteaza:

Tablouri vechi reconditionate in Centrul de restaurare al Arhiepiscopiei Sibiului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE